Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kantoorgebouw met eensgezinswoning in een verstrakte Art Nouveau-stijl in Amsterdam

Gebouw

Herengracht 442
1017BZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1905-1906
Architect: J.A. Van Straaten


Beschrijving van Kantoorgebouw met eensgezinswoning in een verstrakte Art Nouveau-stijl

Inleiding Een in 1905-1906 door J.A. Van Straaten in een verstrakte Art Nouveau-stijl gerealiseerd KANTOORGEBOUW met EENGEZINSWONING en HEK, gebouwd in opdracht van Mr. Rudolf Pabus Dorhout Mees, een van de directeuren van de N.V. Friesch-Groningsche Hypotheekbank te Groningen. In 1951 is het tuinhuis vervangen door een nieuw. In 1968 kwam het pand in handen van de ABN, thans ABN-AMRO. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond opgetrokken bankgebouw op een granieten sokkel (souterrain) en eveneens granieten stoep bestaande uit een souterrain, bel-étage en twee bouwlagen met een recht afgesloten gevel onder een plat dak. Het pand is geheel onderkelderd. De verdiepingen zijn opgetrokken uit een groene verblendsteen. De rechthoekige ingang bevindt zich uiterst rechts met boven de ingang in steen gebeiteld het huisnummer 442. Links van de ingang een inscriptie waaruit blijkt dat de eerste steen werd gelegd door de 16-jarige Bernardus Dorhout Mees, zoon van de directeur. Vanaf de eerste verdieping in de middelste drie traveeen een geheel doorlopende erker gedragen door twee zware natuurstenen consoles. Boven de erkervensters van de eerste verdieping het wapen van Amsterdam geflankeerd door de wapens van Friesland en Groningen. De vensters met schuiframen zijn alle regelmatig in de gevel geplaatst met onder elke rij vensters een overstekende granieten band. Het fries onder het dak is voorzien van een blokversiering. In de friezen boven de vensters van de tweede en derde verdieping door middel van stippen aangebrachte kruisvormige versieringen. Voor het pand bevindt zich een hekwerk tussen granieten posten. INTERIEUR. Uit het oude pand, dat van 1892 tot 1905 diende als inrichting voor spraakgebrekkige en achterlijke kinderen, komt een plafondschildering dat herplaatst is in het huidige pand en zich bevindt in de rechter voorkamer op de benedenverdieping. Het is een schildering met taferelen uit het leven van Simson en een voorstelling met een kind met bloemen. Waardering Kantoorpand met bijbehorend interieuronderdelen en met hek in een verstrakte Art Nouveau-stijl van J.A. van Straaten van belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518333
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kantoorgebouw met eensgezinswoning in een verstrakte Art Nouveau-stijl in Amsterdam

Dubbel huis met gevel van drie vensterassen onder rechte lijst met attiek

Herengracht 440
Amsterdam
Dubbel huis met gevel van 3 vensterassen (XVII B) onder rechte lijst met attiek. Vensters hoofdverdieping en zandstenen deuromlijsting XVIII..

Dubbel huis met gevel onder rechte lijst met attiek

Herengracht 444
Amsterdam
Dubbel huis (XVII B) met gevel onder rechte lijst met attiek (XVIII B, gewijzigd XIX B: kelderverdieping, vensteromlijstingen enz.)

Pand met vier vensters brede gevel met hoeklisenen en lijst waarop balustrade

Herengracht 438
Amsterdam
Pand met vier vensters brede gevel met hoeklisenen en lijst waarop balustrade (eind XVII-XVIIIa).

Dubbel huis met gevel onder rechte lijst en attiek, met zandstenen voorhuispui waaraan balcon

Herengracht 446
Amsterdam
Dubbel huis (XVII B) met gevel onder rechte lijst en attiek, met zandstenen voorhuispui waaraan balcon XVII B, verbouwd XVIIIa/b (attiek mid..

Dubbel huis met gevel van drie traveeën met zandstenen hoeklisenen, zandstenen lijst met attiek en dito ingangspartij met balcon

Herengracht 436
Amsterdam
Dubbel huis met gevel van 3 traveeën (in de kern XVII B ?, verder XVIIIa, verbouwd 1895/96) met zandstenen hoeklisenen, zandstenen lijst me..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kantoorgebouw met eensgezinswoning in een verstrakte Art Nouveau-stijl in Amsterdam

Foto's (1)