Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Kasteel van Aemstel in Amsterdam

Nijverheid Industrie

Nieuwezijds Voorburgwal 67
1012RE Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1904-1905


Beschrijving van 't Kasteel van Aemstel

Inleiding Op een onregelmatig terrein in 1904-1905 gerealiseerde DRUKKERIJ met KANTOREN, genaamd ''t Kasteel van Aemstel', naar een ontwerp in een sobere Art Nouveau stijl van A.J. Joling in opdracht van P.J.F. Vermeulen namens de Naamlooze Vennootschap Dagblad en Drukkerij 'De Tijd'. De constructiewerkzaamheden werden uitgevoerd door de Amsterdamsche Fabriek van Cement-IJzerwerken, systeem Monier. De tegeltableaus zijn ontworpen door Th. Molkenboer en zijn gemaakt door de tegelfabriek 'Holland' te Utrecht. De marmerwerken zijn van de fa. Weegewijs en de beeldhouwwerken, zowel die in steen als in hout, door M.J. Hack. De rode verblendsteen is afkomstig uit de fabriek van F. van der Loo te Dieren. Aannemers waren F. van den Berg en H. van den Biggelaar. Omschrijving Op een onregelmatige plattegrond van twee in elkaar geschoven rechthoeken in rode verblendsteen opgetrokken drukkerij met kantoren bestaande uit souterrain, beganegrond en twee verdiepingen. Het geheel wordt gedekt door een zadeldak met terracotta-kleurige leien van asbest. De voorgevel heeft acht vensterassen en bestaat uit een brede middenrisaliet met een erkerpartij over drie verdiepingen eindigend in een puntgevel met steekkap. Loggia op de tweede verdieping met opengewerkte borstwering van natuursteen. Hard- en zandsteen is gebruikt voor het basement, banden, deur- en raamlateien en afdekkingen. De rechthoekige vensteropeningen zijn regelmatig in de gevel geplaatst. De ingang bevindt zich in de meest rechts gelegen travee. Boven de ingang een aedicula. In het fronton een gebeeldhouwde vogel. In de top van de gevel tegeltableaus voorstellende situaties uit het leven van Gijsbrecht van Aemstel. Rechts van de tegeltableau in steen gegraveerd 'Ao Di 1904'. Daaronder op tegels geschilderd: 'T KASTEEL VAN AEMSTEL. In de kap twee dakkapellen met daarboven twee koekoeken, de laatste twee gedekt door een torentje. Aan de straatzijde wordt het pand begrensd door een hekwerk waartussen hardstenen posten. Waardering Voormalige drukkerij en kantoren van de N.V. dagblad 'De Tijd' in een sobere art nouveau stijl van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde alsmede van typologische en cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling nl. de Nieuwe Zijds Voorburgwal als voormalige krantenboulevard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518330
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
't Kasteel van Aemstel
Nieuwezijds Voorburgwal 67
Nieuwezijds Voorburgwal 67
Locatie Amsterdam
Oorspr. functie Drukkerij
Huidig gebruik Hotel
Opening 1905
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 518330
Architect Anton J. Joling
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

't Kasteel van Aemstel is een in 1904-1905 gerealiseerde drukkerij met kantoren in een sobere art nouveau-stijl aan de Amsterdamse Nieuwezijds Voorburgwal. Het is een ontwerp van architect Anton J. Joling in opdracht van P.J.F. Vermeulen namens de drukkerij De Tijd. De tegeltableaus zijn ontworpen door Theo Molkenboer en zijn gemaakt door de tegelfabriek 'Holland' te Utrecht.

Het gebouw is op een onregelmatige plattegrond van twee in elkaar geschoven rechthoeken in rode verblendsteen opgetrokken. Het bestaat uit een souterrain, begane grond en twee verdiepingen. De voorgevel heeft acht vensterassen en bestaat uit een brede middenrisaliet met een erkerpartij over drie verdiepingen eindigend in een puntgevel met steekkap. Loggia op de tweede verdieping met opengewerkte borstwering van natuursteen.

Het bouwwerk maakt tegenwoordig deel uit van "INK Hotel Amsterdam".Monumenten in de buurt van 't Kasteel van Aemstel in Amsterdam

Hoekhuis met dubbelgeknikte halsgevel

Nieuwezijds Voorburgwal 65
Amsterdam
Hoekhuis met dubbelgeknikte halsgevel (XVIIB); laat-empire deurpartij.

Pand met gevel onder rechte lijst

Nieuwezijds Voorburgwal 67
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst, (XIXA).

Makelaarsgildehuis (Makelaers Comptoir)

Nieuwezijds Voorburgwal 75
Amsterdam
Makelaarsgildehuis. Hoekpand (1633) met gevels, versierd in de trant met grote boogblokken, de top gereconstrueerd bij restauratie. Ingangsp..

Pand met halsgevel met originele pui

Nieuwe Nieuwstraat 27
Amsterdam
Pand met halsgevel met originele pui (1731).

Hoekhuis met gevel onder rechte lijst

Nieuwezijds Voorburgwal 63
Amsterdam
Hoekhuis met gevel onder rechte lijst (XIXA).

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)