Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bouwblok behorend tot het jordaancomplex in Amsterdam

Woonhuis

Goudsbloemstraat 125
1015JL Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1896
Architect: Jan Ernst van der Pek


Beschrijving van Bouwblok behorend tot het jordaancomplex

Inleiding Bouwblok behorend tot het Jordaancomplex uit 1896 naar ontwerp van J.E. van der Pek aan de Goudsbloemstraat. Omschrijving Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen woningblok met zeven geschakelde bouwdelen met gestapelde en om kleine binnenplaatsen gegroepeerde arbeiderswoningen. In het gebouw laten zich boven het maaiveld vier bouwlagen onderscheiden onder een dak met schild bedekt met rode Friese pannen; daklijst en overstekende gootlijst op klossen als gevelbeëindiging. Ontluchtingsroosters van de kelder bevinden zich in de plint. Per bouwdeel één dakkapel op het dakschild. Deze dakkapel heeft een diepe overstek, een houten beschot met delen met gepunte onderzijde, een metalen hijshaak, dubbele hijsluiken deels met venster en met middenbalk. In staand verband gemetselde muurvlakken. Verder een ingemetseld en liggend keperfries. Bij bandwerk en verdere accenten gebruik van geel geglazuurde baksteen. Per bouwdeel twee eenvoudige toegangsdeuren met bovenlicht, klein venster en met kussens. Tussen de toegangsdeuren steeds een tweetal vensters; ook per verdieping steeds twee van deze vensters. Boven de deur en vensters bevindt zich een gemetselde gedrukte ontspanningsboog. Muurankers en verdere ontluchtingsroosters in de gevelwand. Waardering Blok met etagewoningen van algemeen belang wegens architectuur-, cultuur- en sociaalhistorische waarde. Tevens van typologische waarde. Van belang als onderdeel van het Jordaancomplex Lindengracht/Goudsbloemstraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518317
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bouwblok behorend tot het jordaancomplex in Amsterdam

Pand met halsgevel waarvan de topelementen grotendeels zijn verdwenen

Goudsbloemstraat 130
Amsterdam
Pand met halsgevel (1e helft 18e eeuw) waarvan de topelementen grotendeels zijn verdwenen. Op de verdiepingen negenruits vensters.

Pand met gevel onder rechte lijst

Goudsbloemstraat 132
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst (1e helft 19e eeuw). Op de verdieping twaalf- en negenruitsvensters.

Woningen/pakhuizen van de Bouwonderneming Jordaan NV. Tevens Goudsbloemstraat 125-139

Lindengracht 206
Amsterdam
Inleiding Bouwblok behorend tot het Jordaancomplex uit 1896 naar ontwerp van J.E. van der Pek aan de Lindengracht. Omschrijving In oorspr..

Constantiawoningen

Willemsstraat 149A
Amsterdam
1210 Inleiding Op een vierkant terrein, rondom een groen binnenhof, in 1863-1864 opgetrokken woningbouwcomplex bestaande uit 36 woningen in..

Huis waarvan de gevel wordt bekroond door een gebeeldhouwde zandstenen lijst, van elders afkomstig

Lindengracht 276
Amsterdam
Huis uit XIX B waarvan de gevel wordt bekroond door een gebeeldhouwde zandstenen lijst, van elders afkomstig (XVIIIa).

Kaart & Routeplanner

Route naar Bouwblok behorend tot het jordaancomplex in Amsterdam

Foto's (2)