Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis in Amsterdam

Gebouw

Oudezijds Voorburgwal bij 226
1000AA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1879 1883 (vergroot)


Beschrijving van Pakhuis

Inleiding In 1879 gebouwd pakhuis in oorsprong gebruikt als opslagruimte met op de begane grond de turbines bestemd voor de gaslampen in de Wintertuin. In 1883 werd het gebouw aan de oostzijde vergroot om onderdak te bieden aan de electriciteitscentrale, de eerste van Amsterdam, die zowel het hotel als het gehele gebied rondom de Dam van electriciteit voorzag. Vermoedelijk was G.B. Salm de architect hiervan. Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond in baksteen opgetrokken pakhuis onderdeel van het complex Krasnapolsky. Het pand bestaat uit drie bouwlagen onder een zadeldak met pannen. Het gebouw heeft aan de langszijde twee tuitgevels met hijsluiken. Op de begane grond bevinden zich een aantal blinde vensters en enkele toevoerbuizen (voor de aanvoer van het gas bestemd voor de gaslampen in de Wintertuin). De vensters zijn onregelmatig in de gevel geplaatst. Geheel rechts een hoog uit het gebouw rijzende gemetselde ronde schoorsteen. Interieur. Op alle verdiepingen troggewelven. Het gebouw heeft nog de oorspronkelijke gietijzeren constructie. De gietijzeren kolommen zijn thans bekleed met een betonlaag. Waardering Voormalig pakhuis met electriciteitscentrale van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde. Pakhuis eveneens van bouwtechnisch belang vanwege de nog aanwezige gietijzeren constructie en tevens van belang als functioneel onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518314
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis in Amsterdam

Pand met klokgevel onder rollagen en houten afdeklijst (begin

Pijlsteeg 43
Amsterdam
Pand met klokgevel onder rollagen (XVIII ?) en houten afdeklijst (begin XIX)

Pand met gevel onder rechte lijst

Oudezijds Voorburgwal 224
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst, (XIXa). Op de bovenste verdiepingen empire roedenverdeling.

Pand met gevel onder rechte lijst met enorme maskerconsoles

Oudezijds Voorburgwal 226
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst met enorme maskerconsoles, (1726). Zijgevel met in- en uitgezwenkte verhoging, daklijst met consoles en tw..

Huis met halsgevel met wapen en borstbeeld

Oudezijds Voorburgwal 232
Amsterdam
In de kern waarschijnlijk ouder huis met halsgevel met wapen en borstbeeld (plm 1725). Deuromlijsting met consoles uit de bouwtijd. Drie Lou..

Pand met klokgevel met houten pui en winkelinterieur

Pijlsteeg 31
Amsterdam
Pand met klokgevel (1689, afdeklijst XIX) met houten pui en winkelinterieur (XVIII).

Kaart & Routeplanner

Route naar Pakhuis in Amsterdam

Foto's (1)