Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hotel Krasnapolsky: Wintertuin in Amsterdam

Gebouw

Warmoesstraat 169
1012JC Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1879-1880
Architect: G.B. Salm


Beschrijving van Hotel Krasnapolsky: Wintertuin

Inleiding Wintertuin behorende bij het complex Hotel Krasnapolsky, gebouwd in 1879-'80 naar ontwerp van G.B. Salm Omschrijving De inpandig gesitueerde Wintertuin is 13.83 meter hoog, heeft een oppervlakte van 487 vierkante meter en wordt gedekt door een glazen kap gedragen door smeedijzeren vakwerkspanten die zijn opgebouwd uit gewalste profielen met gietijzeren ornamenten. De spanten hebben een x-vormig wandstavenpatroon, aangevuld met 'verticale' staven. De bovenrand van de spanten heeft een driehoekige doorsnede; de onderrand is opgebogen. De galerij is door middel van rijk gedecoreerde gietijzeren kolommen aan zich op de muur bevindende consoles bevestigd. Op deze consoles rust tevens de onderrand van het spant. In het midden van elke spant bevinden zich ornamenten met ringen waarop de wapens van de toenmalige provincies zijn aangebracht. De kopse kanten van de Wintertuin zijn voorzien van tympanen met schilderingen van de hand van vader en zoon Tetar van Elven. Op een van deze schilderingen wordt het Amsterdamse stadswapen geflankeerd door de Nederlandse maagd als beschermvrouwe van de Kunsten en de Stedemaagd als schutse van Handel en Nijverheid. Waardering De Wintertuin is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde. Eveneens van architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere vormgeving van het interieur. De Wintertuin is bovenal van belang wegens de bouwtechnische zeldzaamheid: het is een van de oudste en meest zeldzame bouwwerken met een smeedijzeren dakconstructie in Nederland. Tot slot van belang als onderdeel van het Krasnapolsky-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518313
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hotel Krasnapolsky, rechts van het Nationaal Monument op de Dam
Wintertuin van Hotel Krasnapolsky

NH Collection Grand Hotel Krasnapolsky is een vijfsterrenhotel aan de Dam in Amsterdam. Het hotel heeft 451 kamers, een congrescentrum, restaurants en een aanlegsteiger voor boten aan de Oudezijds Voorburgwal.

Geschiedenis

De oorspronkelijke eigenaar van het hotel, Adolph Wilhelm Krasnapolsky, kocht in 1865 het slecht lopende Nieuwe Poolse Koffiehuis in de Warmoesstraat op en vormde het om tot een populair restaurant, met als nationale nouveauté een biljartzaal. Hij kocht ook de naastgelegen panden op en voegde in 1879/1880 hotelkamers toe. Ook liet hij in dezelfde periode in de achtertuin de Wintertuin bouwen, een chique serre met koepeldak en palmbomen, naar een ontwerp van architect G.B. Salm. In die tijd was het gebruik van glas en ijzer nog een noviteit. Ook het gebruik van elektrische verlichting was zeer modern voor die tijd. De Wintertuin zou Gerard Philips hebben geïnspireerd om een gloeilampenfabriek te beginnen.

Ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1883 bouwde hij de zaak uit tot een hotel met 125 kamers. Eind 19e eeuw was het hotel het enige in Amsterdam dat al warm water en telefoontoestellen in elke kamer had.

Na de Tweede Wereldoorlog werden meer panden aangekocht en werd het hotel uitgebreid tot de Pijlsteeg. Ook werd het adres veranderd van Warmoesstraat 187-205 in het chiquere Dam 9-15.

In 1971 kocht Hotel Krasnapolsky het Amsterdamse restaurant d'Vijff Vlieghen, en in 1974 werd een Hotel Krasnapolsky in Paramaribo geopend. Krasnapolsky was ook eigenaar van Hotel Polen. Maar de expansie begon pas echt in de jaren 1990 met de aankoop van een reeks hotels en restaurants in binnen- en buitenland, waaronder het Amsterdamse Doelen Hotel, Schiller Hotel en Caransa Hotel.

In 1998 kocht Krasnapolsky de hele Golden Tuliphotelketen, maar in april 2000 werd de Krasnapolsky Group zelf opgekocht door de Spaanse hotelketen NH Hotel Group, voor een bedrag van 500 miljoen euro.

Hotel Krasnapolsky in Suriname

Ook in Suriname is Krasnapolsky gevestigd als hotel. Het hotel staat in de binnenstad van de hoofdstad Paramaribo en vormt het centrale punt bij onder andere de oudejaarsviering die elk jaar op 31 december wordt gehouden.

Externe linksMonumenten in de buurt van Hotel Krasnapolsky: Wintertuin in Amsterdam

Hotel-café-restaurant

Warmoesstraat 169
Amsterdam
Inleiding Een in 1883 opgetrokken hotel-café-restaurant naar ontwerp van J.F. Henkenhaf en F. Ebert, deel uitmakend van het complex Hotel ..

oekpand met gevel met grote trappen in late Hendrik de Keyser-trant

Dam 11
Amsterdam
Hoekpand met gevel met grote trappen in late Hendrik de Keyser-trant (XVIIb), waarin gevelsteen.

Achterste deel van het pand Dam 11

Pijlsteeg 12
Amsterdam
Achterste deel van het pand Dam 11.

Pand met gevel onder gesneden verhoogde lijst

Dam 13
Amsterdam
Pand met gevel onder gesneden verhoogde lijst (laat XVIIIb).

Nationaal Monument

TO Paleis op de Dam
Amsterdam
Inleiding In opdracht van het Nationaal Comité voor Oorlogsmonumenten in 1949-1956 uitgevoerd HERDENKINGSMONUMENT MET TWEE LEEUWEN door J...

Kaart & Routeplanner

Route naar Hotel Krasnapolsky: Wintertuin in Amsterdam

Foto's (1)