Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Administratiegebouw in Amsterdam

Gebouw

Binnengasthuisstraat 9
1012ZA Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1913-1914


Beschrijving van Administratiegebouw

Inleiding In 1913-14 aan de noordzijde van het vm. Binnengasthuisterrein opgetrokken ADMINISTRATIEGEBOUW naar een ontwerp van J.M. van der Mey in Vroeg Amsterdamse School-stijl in opdracht van het bestuur van het Binnengasthuis. N.B. In oorsprong bestond het bouwwerk uit een noordelijk gelegen bouwdeel, het Administratiegebouw, en een zuidelijk gelegen bouwdeel, de Kinderkliniek, met op het scharnierpunt van deze twee vleugels een trappehuis. De Kinderkliniek werd echter in het voorjaar van 1991 in opdracht van de Universiteit van Amsterdam gesloopt. In de plaats daarvan verrees nieuwbouw. Omschrijving Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen bakstenen bouwwerk bestaande uit drie bouwlagen en onder een schilddak met zwarte pannen. Gevel Grimburgwal. Het schilddak zit deels verscholen achter een borstwering. De middelste drie vensterassen worden afgesloten door een top met een sculptuur van een zuigeling waarboven de inscriptie SPQA. Rechthoekige vensters. De twee buitenste en afgeschuinde travee├źn hebben slechts twee bouwlagen met bovenliggend (thans overdekt) balkon en zijn enigszins teruggezet. De vensters staan dicht bij elkaar en zijn regelmatig geplaatst. De gevel is verder voorzien van gekanteld en ander decoratief metselwerk en de toepassing van eveneens decoratief aangebrachte lichtkleurige steen. De entree aan de korte gevel aan de Binnengasthuisstraat heeft een uit hout gesneden toegangsdeur met een daarboven geplaatst uitkragend en onderverdeeld bovenlicht aan de bovenzijde voorzien van een hardstenen fronton. Ook hier het gebruik van decoratief metselwerk. Dit geld ook voor de andere korte gevelzijde. Achterzijde is deels vernieuwd (links). Aan de rechterzijde een teruggeplaatst bouwdeel onder een plat dak. Het risalerende en deels vernieuwde bouwdeel toont een afgeronde hoek. In de afgeronde hoek per twee en per drie gekoppelde vensters met glas-in-lood bovenlichten. Waardering Voormalig administratiegebouw van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege zijn plaats in het ouevre van Van der Mey. Tevens van belang als onderdeel van het complex Binnengasthuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518310
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Administratiegebouw in Amsterdam

Wachtlokalen voor apotheek

Oudezijds Achterburgwal 235
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Grimburgwal en Oude Zijds Voorburgwal in 1875 tot stand gekomen gebouw voor twee WACHTKAMERS met ter rechterzijde ..

Dubbel hoekhuis met dwarse achtervleugels, Huis aan de Drie Grachten

Oudezijds Voorburgwal 249
Amsterdam
Dubbel hoekhuis met dwarse achtervleugels (1610). Trapgevels in 't midden van de voorgevel, aan de Grimburgwal en aan het eind van een dwars..

Gaaf pand onder omlopend schilddak

Oudezijds Achterburgwal 231
Amsterdam
Gaaf pand (XVIIIc) onder omlopend schilddak. Deur en roedenverdeling XIX A.

Poortje met figuren

Oudezijds Achterburgwal 231
Amsterdam
Poortje met figuren door Jan van Logteren (1736).

Klinisch Ziekenhuis

Oudezijds Achterburgwal 233
Amsterdam
Inleiding Aan de noordzijde van het Binnengasthuiscomplex in 1888-1890 tot stand gekomen KLINISCH ZIEKENHUIS, gebouwd volgens het paviljoen..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)