Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klinisch Ziekenhuis in Amsterdam

Gebouw

Oudezijds Achterburgwal 233
1012DL Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1888-1890


Beschrijving van Klinisch Ziekenhuis

Inleiding Aan de noordzijde van het Binnengasthuiscomplex in 1888-1890 tot stand gekomen KLINISCH ZIEKENHUIS, gebouwd volgens het paviljoensysteem, naar een ontwerp in sobere Neo-Hollandse Renaissance van H. Leguyt in opdracht van het Gasthuisbestuur. Het gebouw maakt deel uit van het complex Binnengasthuis. N.B. De ziekenzalen waren gesitueerd in de twee vleugels. De westelijke vleugel fungeerde als mannenkliniek; de oostelijke als vrouwenkliniek. De algemene voorzieningen waren gesitueerd in het verbindingslid. De ronde uitbouw herbergde twee boven elkaar geplaatste amphitheatergewijs ingerichte collegezalen. In de jaren 1980 is de ruimte tussen de twee langgerekte paviljoens opgevuld met een prismatische transparante erker ten behoeve van een nieuwe mensa-bestemming. De aaneengeschakelde dakkapellen zijn eveneens recent (xxd) Omschrijving Voormalig Klinisch Ziekenhuis op een rechthoekig grondplan, bestaande uit een mannen- en een vrouwenpaviljoen met elkaar verbonden door een aan de zijde van de Oudemanhuispoort (N) gelegen verbindingslid of tussengebouw. Het ziekenhuis heeft een onderhuis, twee verdiepingen en een mezzanino onder een schilddak met pannen. De overkragende en geprofileerde gootlijst wordt gedragen door forse, voluutvormige consoles. De paviljoens zijn voorzien van een middengebouw waarin de trappenhuizen zijn gesitueerd. Deze middengebouwen risaleren aan beide zijden van de vleugels en zijn eveneens aan beide zijden van de vleugels voorzien van een ingezwenkte topgevel met balusters, obelisken en een ter weerszijden van de top geplaatste borstwering. De vleugels zijn aan de korte uiteinden ter hoogte van de tweede verdieping voorzien van een over de gehele breedte geplaatst hardstenen balcon met borstwering. Alle vensteropeningen voorzien van hardstenen onderdorpels en een omlijsting van roodkleurige geglazuurde steen. Het onderhuis is voorzien van uitkragend bandwerk van gepleisterde steen. Rechthoekige vensteropeningen met verdiept geplaatste vensters. Aan de lange zijden wordt de overgang naar eerste verdieping gemarkeerd door een fries van tegelwerk; aan de korte zijden door een afwaterende cordonlijst. Vensters op de verdiepingen verdiept aangebracht, op de eerste verdieping voorzien van rondboogvormige nissen; op de tweede van segmentvormige nissen. Aan de binnenzijde van de vleugels zijn de boognissen van de eerste verdieping voorzien van een versieringsmotief. Eveneens aan de binnenzijde van de vleugels zijn de entrees voorzien van een aedicula waarin vermeld MANNENKLINIEK (westvleugel) en VROUWENKLINIEK (oostvleugel). Waardering Voormalige Klinisch Ziekenhuis van algemeen belang vanwege cultuurhistorisch en architectuurhistorisch waarde en als onderdeel van het Binnengasthuiscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518306
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Klinisch Ziekenhuis in Amsterdam

Gaaf pand onder omlopend schilddak

Oudezijds Achterburgwal 231
Amsterdam
Gaaf pand (XVIIIc) onder omlopend schilddak. Deur en roedenverdeling XIX A.

Poortje met figuren

Oudezijds Achterburgwal 231
Amsterdam
Poortje met figuren door Jan van Logteren (1736).

Gaaf pand onder omlopend schilddak

Oudezijds Achterburgwal 229
Amsterdam
Gaaf pand (XVIIIc) onder omlopend schilddak. Deur en roedenverdeling XIX A.

Wachtlokalen voor apotheek

Oudezijds Achterburgwal 235
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Grimburgwal en Oude Zijds Voorburgwal in 1875 tot stand gekomen gebouw voor twee WACHTKAMERS met ter rechterzijde ..

Huisje met gave gepotdekselde houten gevel onder rechte lijst en op stenen pui

Oudemanhuispoort 1A
Amsterdam
Huisje (XVI) met gave gepotdekselde houten gevel onder rechte lijst en op stenen pui (XIX A). Deur en roedenverdeling XIX A.

Kaart & Routeplanner

Route naar Klinisch Ziekenhuis in Amsterdam

Foto's (2)