Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Laboratorium v. Artsenijbereidkunde in Amsterdam

Gebouw

Kloveniersburgwal 82 A
1012CZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1881


Beschrijving van Laboratorium v. Artsenijbereidkunde

Inleiding Aan de oostzijde van het Binnengasthuiscomplex in 1881 tot stand gekomen gebouw voor 'Model Apotheek en Laboratorium der Gezondheidsleer' naar een ontwerp in Neo-Renaissance van vermoedelijk W.H. Springer in opdracht van de regenten van het Binnen- en Buitengasthuis. Het pand maakt deel uit van het complex Binnengasthuis N.B. Gelijkstraats bevond zich de model-apotheek, een farmaceutisch laboratorium en een kamer voor de professor; op de eerste verdieping enkele laboratoria; op de tweede verdieping drie instrumentenkamers en een woning voor de conciƫrge. Recent (xxd) verbouwd tot woonappartementen. Omschrijving Op een rechthoekig grondplan gerealiseerd apotheek- en laboratoriumgebouw opgetrokken uit een roodkleurige baksteen op een hardstenen basement. Het gebouw bestaat uit souterrain, bel-etage en twee verdiepingen onder een zadeldak. Het pand is vijf traveeƫn breed. Segmentboogvormige vensteropeningen in het souterrain met verdiept geplaatste ramen achter traliewerk van gaas. Rondboogvormige entree in middelste travee gevat in aedicula. Dubbele panelendeur. Boven de Ionische halfzuilen fries met daarop de letters: LABORATORIUM VOOR ARTSENIJBEREIDKUNDE. Onder het fronton een spaarveld met daarin geplaatst een cirkelvormig wapen. Het fronton bevindt zich precies boven de cordonband welke de overgang naar de eerste verdieping markeert. Bel-etage verder voorzien van verdiept geplaatste ramen in rechthoekige vensteropeningen. Bel-etage wordt afgesloten door een tegelfries met een ruitvormig patroon. Aan weerszijden van de bel-etage een pilaster op hardstenen sokkels. De twee bovenverdiepingen met aan weerszijden sterk uitkragende pilasters op consoles. Rechthoekige vensteropeningen, op de eerste verdieping voorzien van boognissen met tegelmozaiek. Middelste venster tweede verdieping geplaatst tussen pilasters. De pilasters rusten op een breed uitkragende gepleisterde onderdorpel, op zijn beurt weer gedragen door twee sierconsoles. De gekorniste kroonlijst wordt gedragen door de hierboven vermelde pilasters. Onder de kroonlijst een mozaiekfries. De middelste travee wordt bekroond door een dakkapel met ingezwenkte top. Boven de rondboogvormige vensteropening met verdiept geplaatst raam waarboven boognis met mozaiek decoratief smeedijzeren hijsbalk. Alle pilasters voorzien van speklagen. Vensters voorzien van hardstenen onderdorpels en gepleisterde hoek-, aanzet- en sluitstenen. Twee muurankers van decoratief ijzeren smeedwerk tussen eerste en tweede verdieping. Waardering Voormalig modelapotheek en laboratorium van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde alsmede van typologische waarde. Bovendien van belang als onderdeel van het Binnengasthuiscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518305
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Laboratorium v. Artsenijbereidkunde in Amsterdam

Stads- en Gasthuisapotheek

Kloveniersburgwal 80
Amsterdam
Inleiding In 1887-88 naar ontwerp van H. Leguyt in Neo-Hollandse Renaissance aan de noordoostzijde van het Binnengasthuisterrein opgetrokke..

Keukengebouw

Kloveniersburgwal 86
Amsterdam
Inleiding Aan de oostzijde van het vm. Binnengasthuisterrein aan de Kloveniersburgwal gelegen in 1908-09 tot stand gekomen KEUKENGEBOUW en ..

Pand met vierraamsgevel, versierd met kleine blokjes onder rechte lijst

Kloveniersburgwal 90
Amsterdam
Pand met vierraamsgevel, versierd met kleine blokjes (1611), onder rechte lijst (XIX, top verdwenen); deurpartij en stoephek empire.

Pand met vierraamsgevel, versierd met kleine blokjes

Kloveniersburgwal 92
Amsterdam
Pand met vierraamsgevel, versierd met kleine blokjes (1611, veranderd en verhoogd XIX B).

Pand met gevel onder verhoogde lijst deuren plm 1800, bovenlicht midden

Kloveniersburgwal 109
Amsterdam
Pand met gevel onder verhoogde lijst (XVIII A), deuren plm 1800, bovenlicht midden XIX.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)