Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wachtlokalen voor apotheek in Amsterdam

Gebouw

Oudezijds Achterburgwal 235
1012DL Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1875


Beschrijving van Wachtlokalen voor apotheek

Inleiding Op de hoek van Grimburgwal en Oude Zijds Voorburgwal in 1875 tot stand gekomen gebouw voor twee WACHTKAMERS met ter rechterzijde aangebouwd POORTJE ten behoeve van de stads- en gasthuisapotheek en de polikliniek naar een ontwerp in Neo Hollandse Renaissance uit 1870 van A.N. Godefroy in opdracht van de regenten van Binnen- en Buitengasthuis. Het pand maakt deel uit van het complex Binnengasthuis. N.B. Aan de rechterzijde bevond zich de wachtkamer voor de klanten van de stads- en gasthuisapotheek, aan de linkerzijde die voor de patiënten van de polikliniek. Omschrijving Op een rechthoekig grondplan en uit baksteen met natuurstenen decoraties opgetrokken gebouw voor twee wachtkamers, bestaan uit één bouwlaag onder een schilddak met pannen. De nok en de hoekkepers zijn aangezet met loodstrippen. Het gebouw staat op een natuurstenen plint en bestaat uit een bouwlaag en een kapverdieping. In het midden van het dak een gepleisterde, deels opengewerkte en volgens klassieke trant vormgegeven torentje voorzien van wijzerplaten en afgesloten door een torenhelm. Aan de onderzijde voorzien van het jaartal 1875, verwijzend naar het bouwjaar. Op beide hoeken van de nok een gemetseld rond torentje. De voorgevel is duidelijk in twee gelijke helften opgedeeld. De ingangen (twee) bevinden zich in de afgeschuinde zijden aan beide uiteinden van de voorgevel en zijn ieder voorzien van een ruitvormig onderverdeeld bovenlicht. De rechthoekige entree-openingen zijn voorzien van een hardstenen omlijsting. Elke wachtkamer is voorzien van een gekoppeld venster met segmentbogen op geblokte lisenen en een eveneens geblokt middenzuiltje. De ramen zijn voorzien van een gietijzeren decoratieve borstwering. De overgang naar de kapverdieping wordt aan de buitenzijde aangegeven door een hardstenen geprofileerde cordonband op sierconsoles. Beide wachtkamers worden afgesloten door een topgevel met oeil-de-boeuf. Het gebouw heeft een verhoogde attiek voorzien van op regelmatige afstand van elkaar geplaatste gepleisterde bekroningen op hardstenen sokkels. De gehele gevel is voorzien van spaarnissen van verschillend formaat en vorm, sluitstenen boven de vensters en cordonlijsten. Ter rechterzijde loopt de architectuur inclusief detailleringen door in poortje met rechthoekige opening tussen geblokte lisenen. Bovenlicht voorzien van zwaar aangezette rondboog. Rechterzijgevel geheel gepleisterd. Waardering Voormalig gebouw voor twee wachtkamers met ter rechterzijde aangebouwd poortje is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde. Eveneens van belang als onderdeel van het Binnengasthuiscomplex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518304
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wachtlokalen voor apotheek in Amsterdam

Klinisch Ziekenhuis

Oudezijds Achterburgwal 233
Amsterdam
Inleiding Aan de noordzijde van het Binnengasthuiscomplex in 1888-1890 tot stand gekomen KLINISCH ZIEKENHUIS, gebouwd volgens het paviljoen..

Gaaf pand onder omlopend schilddak

Oudezijds Achterburgwal 231
Amsterdam
Gaaf pand (XVIIIc) onder omlopend schilddak. Deur en roedenverdeling XIX A.

Poortje met figuren

Oudezijds Achterburgwal 231
Amsterdam
Poortje met figuren door Jan van Logteren (1736).

Administratiegebouw

Binnengasthuisstraat 9
Amsterdam
Inleiding In 1913-14 aan de noordzijde van het vm. Binnengasthuisterrein opgetrokken ADMINISTRATIEGEBOUW naar een ontwerp van J.M. van der ..

Gaaf pand onder omlopend schilddak

Oudezijds Achterburgwal 229
Amsterdam
Gaaf pand (XVIIIc) onder omlopend schilddak. Deur en roedenverdeling XIX A.

Kaart & Routeplanner

Route naar Wachtlokalen voor apotheek in Amsterdam

Foto's (4)