Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Artis: Zeven tuinornamenten in Amsterdam

Graf Begraafplaats

Plantage Kerklaan 36
1018CZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1700


Beschrijving van Artis: Zeven tuinornamenten

Inleiding Verspreid over het binnenterrein van het complex Natura Artis Magistra bevindt zich een groep van zeven tuinornamenten (25): Omschrijving TUINVAAS. Geplaatst bij het tegenwoordige broedmachinehuis. Loden vaas in Lodewijk-XIV-stijl op kalkstenen piëdestal met profiel en ornament. Vaas met geprofileerde voet en cuppa met florale en mythologische voorstellingen. Zware oren met diermotief. Gedecoreerde en geprofileerde deksel met granaatappel. TUINVAAS. Geplaatst bij de fazanterie bij een perk aan de Plantage Middenlaan. Natuurstenen tuinvaas in Lodewijk-XIV- stijl. Vaas met geprofileerde voet en cuppa met mythologische voorstelling. Natuurstenen piëdestal met profielen en met vier rechte en vier concave zijden. Waarschijnlijk in 1856 door W. ten Hove geschonken, samen met de tuinvaas bij het Broedmachinehuis. Twee bronzen BEELDEN van jachthonden, gelegen aan de westzijde van de middenvijver. Vervaardigd door dierbeeldhouwer A.N. Caïn (1822-1894, sign.). De beelden werden in 1907 aan Artis geschonken door de heer P. Langenhuizen. Beelden op natuurstenen sokkel met geprofileerd basement. Het beeld aan de rechterzijde toont op de flank een driehoek met de letter 'M'. Twee natuurstenen BEELDEN van stroomgoden, gelegen aan de oostzijde van de middenvijver. Aan de linkerzijde een uitbeelding van een halfliggende stroomgod als personificatie van de Waal; aan de rechterzijde een personificatie van de Maas. Beide beelden dateren van ca. 1840. Beide beelden op platte sokkel. GRAFMONUMENT/CENOTAAF. Kerbertmonument. Gelegen tegenover het Spiesbokkenperk. Oorspronkelijk grafmonument voor de tweede directeur van Artis, dr. C. Kerbert. Vervaardigd in 1927 door S. Klinkenberg. Opstaande en ruw behakte rechthoekige steen met afgeschuinde hoek aan de rechterzijde. Aan de voorzijde een bronzen plaquette met tekst. Aan de bovenzijde een liggend roofdier met afhangende staart. Het monument werd in 1990 overgebracht van de Oosterbegraafplaats naar Artis. Waardering Groep van zeven tuinornamenten van algemeen belang vanwege hun ouderdom (tuinvazen) en hun (kunst)historische waarde en als decoratief onderdeel van het complex Natura Artis Magistra. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518295
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Artis: Zeven tuinornamenten in Amsterdam

Ingangshek en kiosken van Artis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Ingangshek en kiosken van Artis. Twee vierkante kiosken waartussen hek met door vergulde adelaars bekroonde pijlers (XIXc).

Artis: kantoorgebouw (zogenaamde Ledenlokalen) en hoofdgebouw van Artis-complex

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding In 1868 door de architect G.B. Salm in eclectische stijl in opdracht van Natura Artis Magistra ontworpen KANTOORGEBOUW(2), de zog..

Artis: dierenverbijf gebouwd als apenhuis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBIJF (13) omstreeks 1900 gebouwd als apenhuis, onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw is ontworpen in een een rationa..

Artis: dierenverblijf (bekend als het Minangkabauhuis)

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBLIJF (22) bekend als het Minangkabauhuis, in 1916 gebouwd als onderkomen voor kleine hoefdieren, onderdeel van het Arti..

Artis: Artisvijver met twee identieke bruggen

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding VIJVER, de zogenaamde 'Artisvijver', met een tweetal identieke kleine BRUGGEN(15), onderdeel van het Artiscomplex. De vijver is e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)