Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Artis: dierenverblijf in chaletstijl, de zogenaamde 'giraffenstal' in Amsterdam

Gebouw

Plantage Kerklaan 36
1018CZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1863


Beschrijving van Artis: dierenverblijf in chaletstijl, de zogenaamde 'giraffenstal'

Inleiding In 1863 in chaletstijl tot stand gekomen DIERENVERBLIJF (11), de zogenaamde 'giraffenstal', onderdeel van het Artis-complex. De stal is gelegen op de oostelijke helft van het park langs de noordgrens. Omschrijving Op kruisvormige plattegrond uitgevoerd stalgebouw bestaande uit een hoger en vooruitspringend middendeel met twee zijvleugels. Geheel onder drie zadeldaken met bitumineuze dekking. Eenvoudige en witgeschilderde windveren. Overstekken met gording- en balkkoppen. Het middendeel heeft een brede overstek aan de voorzijde; deze wordt gesteund door ranke en schuingeplaatste schoren. Gemetselde gevels met hoge toegangsdeuren. De zijvleugels zijn identiek aan elkaar. Gevels opgebouwd in vakwerkstijl met lichtblauwgeschilderde vlakken en witgeschilderde stijlen en regels en diagonalen. Zijwanden met geveltop met houten beschot van delen met bewerkte onderzijde. Brede overstek met trekbalk en makelaar en met snijwerk op de kruising. Zowel aan de linker- als aan de rechterzijde een toegangspartij in houten kader met brede deur en met vijfruits bovenlicht boven kalf. Boven de toegang een smal afdak op drie geprofileerde consoles en met sierlijst. De achtergevel van de zijvleugel heeft vakwerkindeling en hooggeplaatste vensters. De voorgevels hebben vakwerkindeling en drie toegangen met twee drie-ruits bovenlichten. NB. De tegenwoordige stallen, met name het hoge middendeel, zijn verbouwd en gerenoveerd. Waardering Dierenverblijf uit 1863 van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518294
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Artis: dierenverblijf in chaletstijl, de zogenaamde 'giraffenstal' in Amsterdam

Ingangshek en kiosken van Artis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Ingangshek en kiosken van Artis. Twee vierkante kiosken waartussen hek met door vergulde adelaars bekroonde pijlers (XIXc).

Artis: kantoorgebouw (zogenaamde Ledenlokalen) en hoofdgebouw van Artis-complex

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding In 1868 door de architect G.B. Salm in eclectische stijl in opdracht van Natura Artis Magistra ontworpen KANTOORGEBOUW(2), de zog..

Artis: dierenverbijf gebouwd als apenhuis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBIJF (13) omstreeks 1900 gebouwd als apenhuis, onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw is ontworpen in een een rationa..

Artis: dierenverblijf (bekend als het Minangkabauhuis)

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBLIJF (22) bekend als het Minangkabauhuis, in 1916 gebouwd als onderkomen voor kleine hoefdieren, onderdeel van het Arti..

Artis: Artisvijver met twee identieke bruggen

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding VIJVER, de zogenaamde 'Artisvijver', met een tweetal identieke kleine BRUGGEN(15), onderdeel van het Artiscomplex. De vijver is e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Artis: dierenverblijf in chaletstijl, de zogenaamde 'giraffenstal' in Amsterdam

Foto's (2)