Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Op een samengesteld rechthoekig grondplan tot stand gekomen dierenverblijf in Amsterdam

Gebouw

Plantage Kerklaan 36
1018CZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1910-1930


Beschrijving van Op een samengesteld rechthoekig grondplan tot stand gekomen dierenverblijf

Inleiding Op een samengesteld rechthoekig grondplan tot stand gekomen DIERENVERBLIJF(17)uit ca. 1930, de zogenaamde 'stal voor de Indische antilopen', onderdeel van het Artis-complex. De stal ligt op de westelijke helft van het park, ten zuiden van de middenas. Omschrijving Het kleine middendeel is hoger opgetrokken en risaleert ten opzichte van de twee kleinere zijvleugels. Geheel onder zadeldaken met bitumineuze dekking. Kleine overstek op gordingkoppen. Afwatering middels mastgoten en regenpijpen. Gemetselde vertandingen op de hoeken. Gevels op witgepleisterde plint en opgebouwd uit baksteen in klezoorverband. In de zijgevels kleine ruitvormige vensters in omlopende laag koppen en met ijzeren geleding. Eenvoudige toegangsdeur onder strek in de voorgevel van de zijvleugels. In de voorgevel van het middendeel een soortgelijke toegangsdeur waarboven vijfzijdig venster met koppenlaag en traliewerk. Waardering Dierenverblijf van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518293
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Op een samengesteld rechthoekig grondplan tot stand gekomen dierenverblijf in Amsterdam

Ingangshek en kiosken van Artis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Ingangshek en kiosken van Artis. Twee vierkante kiosken waartussen hek met door vergulde adelaars bekroonde pijlers (XIXc).

Artis: kantoorgebouw (zogenaamde Ledenlokalen) en hoofdgebouw van Artis-complex

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding In 1868 door de architect G.B. Salm in eclectische stijl in opdracht van Natura Artis Magistra ontworpen KANTOORGEBOUW(2), de zog..

Artis: dierenverbijf gebouwd als apenhuis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBIJF (13) omstreeks 1900 gebouwd als apenhuis, onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw is ontworpen in een een rationa..

Artis: dierenverblijf (bekend als het Minangkabauhuis)

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBLIJF (22) bekend als het Minangkabauhuis, in 1916 gebouwd als onderkomen voor kleine hoefdieren, onderdeel van het Arti..

Artis: Artisvijver met twee identieke bruggen

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding VIJVER, de zogenaamde 'Artisvijver', met een tweetal identieke kleine BRUGGEN(15), onderdeel van het Artiscomplex. De vijver is e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Op een samengesteld rechthoekig grondplan tot stand gekomen dierenverblijf in Amsterdam

Foto's (2)