Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Artis: dierenverblijf voor eenhoevigen, de zogenaamde 'zebrastal' in Amsterdam

Gebouw

Plantage Kerklaan 36
1018CZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Artis: dierenverblijf voor eenhoevigen, de zogenaamde 'zebrastal'

Inleiding Een in 1920 op vrijwel vierkant grondplan tot stand gekomen DIERENVERBLIJF (16)voor eenhoevigen, de zogenaamde 'zebrastal', onderdeel van het Artis-complex. De stal ligt op de westelijke helft van het park ten zuiden van de middenas. Omschrijving Rondom de stal bevindt zich een perk met een hekwerk op een betonnen voeting. Groot tentdak met grote basilicale onderbreking in het midden. Ook deze basilicale opbouw wordt gedekt met tentdak. De dakschilden hebben een bitumineuze dekking. De basilicale opbouw heeft rondom vensters in groen kader en met witgeschilderde vertikale geleding. Op de ZO-hoek een dicht element met luchtrooster. Het grote tentdak heeft een brede overstek aan vier zijden. Deze overstek rust op vijf standvinken per zijde. In de vier gevelvlakken bevindt zich een centrale rechthoekige toegang. De gevelvlakken zijn verder opgebouwd uit witgeschilderde houten delen afgewisseld met donkere stijlen van vakwerk. Aan de bovenzijde een omlopende serie vensters in groen kader en met witgeschilderde vertikale geleding. Aan de gevels verder nog metalen ruiven. Waardering Dierenverblijf uit 1920 van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518292
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Artis: dierenverblijf voor eenhoevigen, de zogenaamde 'zebrastal' in Amsterdam

Ingangshek en kiosken van Artis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Ingangshek en kiosken van Artis. Twee vierkante kiosken waartussen hek met door vergulde adelaars bekroonde pijlers (XIXc).

Artis: kantoorgebouw (zogenaamde Ledenlokalen) en hoofdgebouw van Artis-complex

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding In 1868 door de architect G.B. Salm in eclectische stijl in opdracht van Natura Artis Magistra ontworpen KANTOORGEBOUW(2), de zog..

Artis: dierenverbijf gebouwd als apenhuis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBIJF (13) omstreeks 1900 gebouwd als apenhuis, onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw is ontworpen in een een rationa..

Artis: dierenverblijf (bekend als het Minangkabauhuis)

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBLIJF (22) bekend als het Minangkabauhuis, in 1916 gebouwd als onderkomen voor kleine hoefdieren, onderdeel van het Arti..

Artis: Artisvijver met twee identieke bruggen

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding VIJVER, de zogenaamde 'Artisvijver', met een tweetal identieke kleine BRUGGEN(15), onderdeel van het Artiscomplex. De vijver is e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Artis: dierenverblijf voor eenhoevigen, de zogenaamde 'zebrastal' in Amsterdam

Foto's (1)