Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Artis: dierenverblijf, bestemd als 'moeflonstal ' in Amsterdam

Gebouw

Plantage Kerklaan 36
1018CZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Artis: dierenverblijf, bestemd als 'moeflonstal '

Inleiding Uit het laatste kwart van de 19de eeuw daterend DIERENVERBLIJF (18) in oorsprong bestemd als moeflonstal onderdeel van het Artis-complex. De stal ligt nagenoeg op de grens tussen de westelijke en oostelijke helft van de aanleg ten zuiden van de middenas. Omschrijving Het bakstenen verblijf bestaat uit één bouwlaag op rechthoekig grondplan en heeft een zadeldak met bitumineuze dekking. Witgeschilderde windveer met accolades. Aan alle zijden een overstek op geprofileerde korbelen. Dakschilden hebben afwatering met zinken goten. Gepleisterde gevels. Korte zijden met licht getoogde toegang in kader van in pleisterwerk geïmiteerde ruw behakte blokken. Verder een rechthoekige blinde cassette en klein rond venster in eveneens rond en gebosseerd kader. Beide vensteropeningen alsmede een toegang aan de korte zijde zijn gedicht. Aan de west- en oostzijde lange gevel met in het midden een halfrond getoogde toegang in kader; aan weerszijden lagere toegang in kader. Eveneens gerusticeerd laaggelegen geveldeel. Aan de lange gevels verder grote metalen ruiven. Waardering Dierenverblijf uit het laatste kwart van de 19de eeuw van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518291
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Artis: dierenverblijf, bestemd als 'moeflonstal ' in Amsterdam

Ingangshek en kiosken van Artis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Ingangshek en kiosken van Artis. Twee vierkante kiosken waartussen hek met door vergulde adelaars bekroonde pijlers (XIXc).

Artis: kantoorgebouw (zogenaamde Ledenlokalen) en hoofdgebouw van Artis-complex

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding In 1868 door de architect G.B. Salm in eclectische stijl in opdracht van Natura Artis Magistra ontworpen KANTOORGEBOUW(2), de zog..

Artis: dierenverbijf gebouwd als apenhuis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBIJF (13) omstreeks 1900 gebouwd als apenhuis, onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw is ontworpen in een een rationa..

Artis: dierenverblijf (bekend als het Minangkabauhuis)

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBLIJF (22) bekend als het Minangkabauhuis, in 1916 gebouwd als onderkomen voor kleine hoefdieren, onderdeel van het Arti..

Artis: Artisvijver met twee identieke bruggen

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding VIJVER, de zogenaamde 'Artisvijver', met een tweetal identieke kleine BRUGGEN(15), onderdeel van het Artiscomplex. De vijver is e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Artis: dierenverblijf, bestemd als 'moeflonstal ' in Amsterdam

Foto's (1)