Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Artis: fazanterie, ook 'Oude Kweek' in Amsterdam

Gebouw

Plantage Kerklaan 36
1018CZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Artis: fazanterie, ook 'Oude Kweek'

Inleiding Een in 1872 tot stand gekomen FAZANTERIE (20), ook 'Oude Kweek' genoemd ter onderscheiding van de naastgelegen en vrijwel gelijkvormige 'Nieuwe Kweek' uit 1888, onderdeel van het Artis-complex. De fazanterie ligt in de oostelijke helft van de tuin, ten zuiden van de middenas. Omschrijving Dierenverblijf op langgerekt U-vormig grondplan met lage bebouwing aan weerszijden van een smalle met gaas gedekte tussengang. Bebouwing onder plat dak. Witgeschilderde gevels met rozetten en platte ornamenten. Lange zijde heeft zes travee├źn met brede en licht getoogde poorten waarin toegang tot nachtverblijf. De poorten zijn grotendeels gedicht met beschot waarin kleinere toegangen. De korte gevel aan de zuidzijde heeft vier travee├źn. Tot de grenzen van het perk aan de lange zijde zes kooien met gaas op stenen voet. Aan de korte zijde vier van dergelijke kooien. De korte zijde aan de noordzijde heeft de eenvoudige toegang tot de smalle tussengang voor de dierverzorgers. Aan deze gang onder het platte dak gelegen ondiepe kooien met toegang in het hek voor de verzorgers en met getoogde toegang tot de nachtverblijven. Waardering Fazanterie uit 1872 van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518290
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Artis: fazanterie, ook 'Oude Kweek' in Amsterdam

Ingangshek en kiosken van Artis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Ingangshek en kiosken van Artis. Twee vierkante kiosken waartussen hek met door vergulde adelaars bekroonde pijlers (XIXc).

Artis: kantoorgebouw (zogenaamde Ledenlokalen) en hoofdgebouw van Artis-complex

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding In 1868 door de architect G.B. Salm in eclectische stijl in opdracht van Natura Artis Magistra ontworpen KANTOORGEBOUW(2), de zog..

Artis: dierenverbijf gebouwd als apenhuis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBIJF (13) omstreeks 1900 gebouwd als apenhuis, onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw is ontworpen in een een rationa..

Artis: dierenverblijf (bekend als het Minangkabauhuis)

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBLIJF (22) bekend als het Minangkabauhuis, in 1916 gebouwd als onderkomen voor kleine hoefdieren, onderdeel van het Arti..

Artis: Artisvijver met twee identieke bruggen

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding VIJVER, de zogenaamde 'Artisvijver', met een tweetal identieke kleine BRUGGEN(15), onderdeel van het Artiscomplex. De vijver is e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Artis: fazanterie, ook 'Oude Kweek' in Amsterdam

Foto's (3)