Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Artis: dierenverblijf voor leeuwen, genaamd 'Kerbertterras' in Amsterdam

Gebouw

Plantage Kerklaan 36
1018CZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1927


Beschrijving van Artis: dierenverblijf voor leeuwen, genaamd 'Kerbertterras'

Inleiding In 1927 tot stand gekomen DIERENVERBLIJF (12) voor leeuwen, genaamd Kerbertterras naar de tweede directeur van Artis, dr. C. Kerbert (1890-1927), onderdeel van het Artiscomplex. Het dierenverblijf ligt op de westelijke helft van het park tegen de noordgrens. Omschrijving Het leeuwenterras wordt aan de voorzijde begrensd door een convexe natte gracht en een betonnen muur. Aan de achterzijde een bouwdeel grenzend aan de Plantage Doklaan. Hierin bevinden zich de nachtverblijven en dierverzorgings-faciliteiten. Gepleisterd en iets uitkragend gevelvlak op hoge ruw besmeten sokkel. De hoeken zijn afgeschuind en hebben een risalerend deel op gedrongen schachten. Hieronder een klein terras. Het middendeel van de gevel aan het brede hoofdterras heeft zeven smalle lichtvensters met groen bouwglas. Overstek op balkkoppen. Verschillende toegangen tot het terras. Terras met rotspartijen en zand en begroeiing. De zijgevels hebben een dekplaat als beƫindiging. Vierkante gepleisterde kolom met dekplaat waartegen hoge hekken met spijlen en eenvoudige ornamenten boven de muurdelen aan de korte uiteinden van de natte gracht. Borstwering met metalen leuning aan de zijde van het publiek. Aan de rechterzijde van de gehele aanleg een aanbouw als afzonderlijk verblijf. Eveneens met onderkomen aan de achterzijde. Hekwerk aan de voor- en bovenzijde. Waardering Volgens toenmalige moderne inzichten een zo natuurlijk mogelijk verblijf en zo min mogelijk gebruik van tralies aangelegd dierenverblijf van algemeen belang wegens typologische, cultuur- en wetenschapshistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518289
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Artis: dierenverblijf voor leeuwen, genaamd 'Kerbertterras' in Amsterdam

Ingangshek en kiosken van Artis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Ingangshek en kiosken van Artis. Twee vierkante kiosken waartussen hek met door vergulde adelaars bekroonde pijlers (XIXc).

Artis: kantoorgebouw (zogenaamde Ledenlokalen) en hoofdgebouw van Artis-complex

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding In 1868 door de architect G.B. Salm in eclectische stijl in opdracht van Natura Artis Magistra ontworpen KANTOORGEBOUW(2), de zog..

Artis: dierenverbijf gebouwd als apenhuis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBIJF (13) omstreeks 1900 gebouwd als apenhuis, onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw is ontworpen in een een rationa..

Artis: dierenverblijf (bekend als het Minangkabauhuis)

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBLIJF (22) bekend als het Minangkabauhuis, in 1916 gebouwd als onderkomen voor kleine hoefdieren, onderdeel van het Arti..

Artis: Artisvijver met twee identieke bruggen

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding VIJVER, de zogenaamde 'Artisvijver', met een tweetal identieke kleine BRUGGEN(15), onderdeel van het Artiscomplex. De vijver is e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Artis: dierenverblijf voor leeuwen, genaamd 'Kerbertterras' in Amsterdam