Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Artis: de zogenaamde 'uilenruïne' in Amsterdam

Gebouw

Plantage Kerklaan 36
1018CZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1921
Architect: A.F.J.Portielje


Beschrijving van Artis: de zogenaamde 'uilenruïne'

Inleiding VOLIERE (24), de zogenaamde 'uilenruïne', onderdeel van het Artiscomplex.De voliere ligt op de oostelijke helft van het park ten noorden van de middenas. Het bouwwerk is in 1921 door dr. A.F.J.Portielje ontworpen. Vermoedelijk heeft Portielje gebruik gemaakt van bouwresten van het voormalige Brabantse kasteel Brederode. Beschrijving Vrijstaand op sleutelgatvormige plattegrond opgetrokken romantische ruïne. Nagebouwde muur- en torenrestanten waarin nissen als verblijfplaats voor de vogels. Aangebouwde kooien aan de voorzijde; aan de achterzijde bevindt zich een aangrenzende vijver als verwijzing naar een slotgracht. Waardering Volière uit 1921 van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex en vanwege de oudere bouwmaterialen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518288
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Artis: de zogenaamde 'uilenruïne' in Amsterdam

Ingangshek en kiosken van Artis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Ingangshek en kiosken van Artis. Twee vierkante kiosken waartussen hek met door vergulde adelaars bekroonde pijlers (XIXc).

Artis: kantoorgebouw (zogenaamde Ledenlokalen) en hoofdgebouw van Artis-complex

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding In 1868 door de architect G.B. Salm in eclectische stijl in opdracht van Natura Artis Magistra ontworpen KANTOORGEBOUW(2), de zog..

Artis: dierenverbijf gebouwd als apenhuis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBIJF (13) omstreeks 1900 gebouwd als apenhuis, onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw is ontworpen in een een rationa..

Artis: dierenverblijf (bekend als het Minangkabauhuis)

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBLIJF (22) bekend als het Minangkabauhuis, in 1916 gebouwd als onderkomen voor kleine hoefdieren, onderdeel van het Arti..

Artis: Artisvijver met twee identieke bruggen

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding VIJVER, de zogenaamde 'Artisvijver', met een tweetal identieke kleine BRUGGEN(15), onderdeel van het Artiscomplex. De vijver is e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Artis: de zogenaamde 'uilenruïne' in Amsterdam

Foto's (2)