Artis: dierenverblijf, het zogenaamde 'oude broedmachinehuis/duivenhuis' in Amsterdam

Plantage Kerklaan 36
1018CZ Amsterdam

Beschrijving van Artis: dierenverblijf, het zogenaamde 'oude broedmachinehuis/duivenhuis'

Inleiding Op een samengesteld rechthoekig grondplan tot stand gekomen tegenwoordig DIERENVERBLIJF(19), het zogenaamde 'oude broedmachinehuis/duivenhuis', onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw ligt op de oostelijke helft van het park ten zuiden van de middenas. Het gebouw dateert grotendeels van voor 1850 en maakt deel uit van de oorspronkelijke bebouwing in de Plantage, voordat Artis zich in deze buurt vestigde. In 1863 als onderkomen voor sier- en postduiven bij de dierentuin gevoegd. NB. De aanbouw aan de westzijde is recent (XXd). Omschrijving In het midden een hoger opgetrokken bouwdeel onder zadeldak met pannen. Houten overstek met windveer. De gevels zijn besmeten. Toegangspartij in witgeschilderd houten kader met hoog drievoudig bovenlicht onder lijst. Verder een enkel venster en halfrond stalraam. Aan de oostzijde een lagere aanbouw onder lessenaarsdak. Eenvoudige daklijst, toegang en venster. Waardering Dierenverblijf van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex en vanwege de eraan verbonden oudere (bouw)geschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)