Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Artis: voliere in Amsterdam

Gebouw

Plantage Kerklaan 36
1018CZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1800-1830


Beschrijving van Artis: voliere

Inleiding In oorsprong als buitenhuis opgetrokken gebouw, naar de toenmalige eigenaar het Masmanhuisje genoemd. Vervolgens geïncorpereerd binnen het Artis-complex en omstreeks 1840 tot ronde VOLIERE (21)verbouwd. Het gebouw ligt op de oostelijke helft van het park ten zuiden van de middenas. Omschrijving De volière is met één bouwlaag opgetrokken op een samengesteld rechthoekig grondplan onder plat dak met eenvoudige gootlijst. Aan de NO-zijde een uitbouw onder tongewelf. In deze uitbouw een getoogd venster met roedenverdeling. Aan de drie ongelede zijden van het gebouw, alsmede aan de uitbouw bevinden zich ijzeren volièrekooien met bovenzijde in de vorm van een tongewelf. De vier armen staan middels andere volièrekooien met elkaar in verbinding. Waardering Volière van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex en vanwege de ermee verbonden ouder (bouw)geschiedenis.. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518284
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Artis: voliere in Amsterdam

Ingangshek en kiosken van Artis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Ingangshek en kiosken van Artis. Twee vierkante kiosken waartussen hek met door vergulde adelaars bekroonde pijlers (XIXc).

Artis: kantoorgebouw (zogenaamde Ledenlokalen) en hoofdgebouw van Artis-complex

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding In 1868 door de architect G.B. Salm in eclectische stijl in opdracht van Natura Artis Magistra ontworpen KANTOORGEBOUW(2), de zog..

Artis: dierenverbijf gebouwd als apenhuis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBIJF (13) omstreeks 1900 gebouwd als apenhuis, onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw is ontworpen in een een rationa..

Artis: dierenverblijf (bekend als het Minangkabauhuis)

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBLIJF (22) bekend als het Minangkabauhuis, in 1916 gebouwd als onderkomen voor kleine hoefdieren, onderdeel van het Arti..

Artis: Artisvijver met twee identieke bruggen

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding VIJVER, de zogenaamde 'Artisvijver', met een tweetal identieke kleine BRUGGEN(15), onderdeel van het Artiscomplex. De vijver is e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Artis: voliere in Amsterdam