Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Artis: wolvenhuis in Amsterdam

Gebouw

Plantage Kerklaan 36
1018CZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1800-1830


Beschrijving van Artis: wolvenhuis

Inleiding Vroeg 19de-eeuws, in oorsprong dienend als uitspanning genaamd 'Eik en Linde'. Later, na overname door Artis verbouwd tot WOLVENHUIS(23),onderdeel van het Artiscomplex. Het wolvenhuis is gelegen op de oostelijke helft van het park ongeveer op de middenas. Omschrijving Vrijstaand gebouw op samengestelde plaategrond. In het geheel laten zich drie bouwlagen onderscheiden, een begane grond, een verdieping en een mezzanino, gedekt door een plat dak. Gevels zijn met spuitbeton afgewerkt. Alle gevels rusten op een gladde en onbewerkte plint. Voorgevel met voorsprong aan de rechterzijde. Hierin een eenvoudige toegangsdeur. Rechts hiervan een blindvenster; ook op de bouwlaag hierboven een op het bovenlicht na geblindeerd venster. Ook aan de achtergevel dergelijke vensters. Overige vensters met schuiframen en bovenlichten. Rechterzijgevel grotendeels blind. Enkele kleine vensters. Aan drie zijden kleine openingen voor dieren. De bovenste bouwlaag is als mezzanino opgevat; de vensters hiervan bevinden zich in een zeer breed fries van witgeschilderd houten beschot. De vensters van deze mezzanino zijn gevat in een sterk geprofileerd en als ornament opgevat kader. Aan de bovenzijde een korte kroonlijst. Aan elke gevel komen hier verder een of twee ronde en blinde 'oeil-de-boeufs' voor; ook deze zijn gevat in een dergelijk kader. Aan de bovenzijde hiervan een opgetrokken kroonlijst. Aan de onderzijde van het beschot de bewerkte uiteinden van de delen in een klaver- of driepasmotief. Aan de bovenzijde van het beschot een omlopende lijst met cassettes. Hierboven uitkragende gootlijst. Waardering Dierenverblijf van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex en vanwege de ermee verbonden oudere (bouw)geschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518283
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Artis: wolvenhuis in Amsterdam

Ingangshek en kiosken van Artis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Ingangshek en kiosken van Artis. Twee vierkante kiosken waartussen hek met door vergulde adelaars bekroonde pijlers (XIXc).

Artis: kantoorgebouw (zogenaamde Ledenlokalen) en hoofdgebouw van Artis-complex

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding In 1868 door de architect G.B. Salm in eclectische stijl in opdracht van Natura Artis Magistra ontworpen KANTOORGEBOUW(2), de zog..

Artis: dierenverbijf gebouwd als apenhuis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBIJF (13) omstreeks 1900 gebouwd als apenhuis, onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw is ontworpen in een een rationa..

Artis: dierenverblijf (bekend als het Minangkabauhuis)

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBLIJF (22) bekend als het Minangkabauhuis, in 1916 gebouwd als onderkomen voor kleine hoefdieren, onderdeel van het Arti..

Artis: Artisvijver met twee identieke bruggen

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding VIJVER, de zogenaamde 'Artisvijver', met een tweetal identieke kleine BRUGGEN(15), onderdeel van het Artiscomplex. De vijver is e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Artis: wolvenhuis in Amsterdam

Foto's (3)