Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Artis: Artisvijver met twee identieke bruggen in Amsterdam

Weg En Waterwerk

Plantage Kerklaan 36
1018CZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: ca. 1875


Beschrijving van Artis: Artisvijver met twee identieke bruggen

Inleiding VIJVER, de zogenaamde 'Artisvijver', met een tweetal identieke kleine BRUGGEN(15), onderdeel van het Artiscomplex. De vijver is een restant van de in 1866 vergraven Nieuwe Prinsengracht, die Artis aanvankelijk in tweeën deelde. Vóór de gedeeltelijke aanplemping en vergraving van dit deel van de gracht bestond er een klein veer om de Artisgangers over te zetten. De vijver ligt in het westelijke deel van het park en strekt zich over nagenoeg de gehele breedte uit. Omschrijving De gracht is vergraven tot een soort slingervijver met twee aanmerkelijke versmallingen op het punt waar zich de bruggen bevinden. In het midden van de vijver bevindt zich een klein rond eiland. De gietijzeren bruggen zijn beide in 1866 vervaardigd door de Amsterdamse ijzergieterij J. Zimmer en Zn. Beide zijn van het type vaste plaatbrug. De hoofden hebben een deels gemetselde en deels uit natuursteen opgebouwde ondersteuning. Op de hoofden de uiteinden van de draagconstructie. IJzeren balken met lichte profilering en noppen; de balken hebben een lichte toging aan de onderzijde. Op de vier hoeken van de bruggen bevinden zich gietijzeren rechthoekige posten met halfronde afsluiting met floraal geometrisch ornament. Verdere profilering. Ogen ter bevestiging van een afsluitende ketting. Tussen de posten een smeedijzeren hek met regels, stijlen, cirkels, C-voluten en leliemotieven. Waardering Vijver met tweetal kleine bruggen van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex en vanwege de oudere oorsprong als gracht in de voormalige Plantage.. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518282
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Artis: Artisvijver met twee identieke bruggen in Amsterdam

Ingangshek en kiosken van Artis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Ingangshek en kiosken van Artis. Twee vierkante kiosken waartussen hek met door vergulde adelaars bekroonde pijlers (XIXc).

Artis: kantoorgebouw (zogenaamde Ledenlokalen) en hoofdgebouw van Artis-complex

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding In 1868 door de architect G.B. Salm in eclectische stijl in opdracht van Natura Artis Magistra ontworpen KANTOORGEBOUW(2), de zog..

Artis: dierenverbijf gebouwd als apenhuis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBIJF (13) omstreeks 1900 gebouwd als apenhuis, onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw is ontworpen in een een rationa..

Artis: dierenverblijf (bekend als het Minangkabauhuis)

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBLIJF (22) bekend als het Minangkabauhuis, in 1916 gebouwd als onderkomen voor kleine hoefdieren, onderdeel van het Arti..

Artis: wolvenhuis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding Vroeg 19de-eeuws, in oorsprong dienend als uitspanning genaamd 'Eik en Linde'. Later, na overname door Artis verbouwd tot WOLVENH..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)