Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Artis: dierenverblijf (bekend als het Minangkabauhuis) in Amsterdam

Gebouw

Plantage Kerklaan 36
1018CZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1916


Beschrijving van Artis: dierenverblijf (bekend als het Minangkabauhuis)

Inleiding DIERENVERBLIJF (22) bekend als het Minangkabauhuis, in 1916 gebouwd als onderkomen voor kleine hoefdieren, onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw is een navolging van de inheemse huizen in de Padangse bovenlanden van Sumatra. Het ligt in de oostelijke helft van het park ongeveer op de middenas. Beschrijving Vrijstaande houten stal in vakwerkstructuur met voor de Padangstijl typerende in elkaar geschoven rieten daken met concave nokken. Om de uiterste punten van de daken zijn metalen konische beschermingbuizen aangebracht. Deze pirons beschermen de uiteinden van de gebruikte rietstengels. De concave nok is afgedekt met vorsten. In het midden een korte gemetselde schoorsteen. Overstekken bij de puntgevels met donker geschilderde houten lattenconstructie. Zijgevels met risalering overeenkomstig het overstek van het middendak. Vakwerkconstructie met wandpanelen. Aan de onderzijde zandlopervormige decoratie. Witgeschilderde vlakken; roodbruin geschilderde stijlen en regels en zwartgekleurde decoratie bij de zandlopermotieven. Aan beide zijgevels in het middenpaneel bevindt zich een uitgebreidere decoratie. Zowel aan de voorgevel als aan de achtergevel laat zich in het benedendeel een verdeling onderscheiden met vier donkere stijlen. Hiertussen witgeschilderde delen en roodbruin geschilderde verdere vakwerkindeling. Achtergevel met drie met zandlopermotief gedecoreerde schuifluiken. Uitkragende gedecoreerde lijst. Geveltop met roodbruin geschilderd beschot. Klein venster als hijsluik. Uitkraging met gedecoreerde lijst en verder beschot. Hijsbalk in donkere tint. Verder tweetal geschilderde florale decoraties. Aan de voorgevel een eenvoudige houten toegangsdeur. Opbouw en decoratie verder gelijk aan achtergevel. Waardering Dierenverblijf uit 1916 van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518281
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Artis: dierenverblijf (bekend als het Minangkabauhuis) in Amsterdam

Ingangshek en kiosken van Artis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Ingangshek en kiosken van Artis. Twee vierkante kiosken waartussen hek met door vergulde adelaars bekroonde pijlers (XIXc).

Artis: kantoorgebouw (zogenaamde Ledenlokalen) en hoofdgebouw van Artis-complex

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding In 1868 door de architect G.B. Salm in eclectische stijl in opdracht van Natura Artis Magistra ontworpen KANTOORGEBOUW(2), de zog..

Artis: dierenverbijf gebouwd als apenhuis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding DIERENVERBIJF (13) omstreeks 1900 gebouwd als apenhuis, onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw is ontworpen in een een rationa..

Artis: Artisvijver met twee identieke bruggen

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding VIJVER, de zogenaamde 'Artisvijver', met een tweetal identieke kleine BRUGGEN(15), onderdeel van het Artiscomplex. De vijver is e..

Artis: wolvenhuis

Plantage Kerklaan 36
Amsterdam
Inleiding Vroeg 19de-eeuws, in oorsprong dienend als uitspanning genaamd 'Eik en Linde'. Later, na overname door Artis verbouwd tot WOLVENH..

Kaart & Routeplanner

Route naar Artis: dierenverblijf (bekend als het Minangkabauhuis) in Amsterdam

Foto's (3)