Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hortus Botanicus: speelhuis en later verbouwd als zaadkoepel in Amsterdam

Gebouw

Plantage Middenlaan 2 h
1018DD Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1877


Beschrijving van Hortus Botanicus: speelhuis en later verbouwd als zaadkoepel

Inleiding In oorsprong 17de-eeuws SPEELHUIS, in 1877 verbouwd en ingericht als ZAADKOEPEL bij de toen naast gelegen palmenkas en oranjerie(later vervangen door het Hugo-de-Vries-laboratorium). Het gebouw is een onderdeel van het complex Hortus Botanicus Omschrijving Aan de linkerzijde met het laboratorium verbonden voormalig speelhuis en latere zaadkoepel. Het gebouwtje ligt iets terug van de rooilijn. Het terrein ervoor wordt afgesloten met een eenvoudig gietijzeren spijlenhek, waarin twee vleugels tussen stijlen als toegang tot het gebouw. Klein octagonaal gebouwtje bestaande uit een kelder, een begane grond met daarop een eveneens achtzijdige lichtkoepel. De onderbouw en de betegelde kelder hebben een binnenwerkse maat van 4.14 m. De onderbouw is gepleisterd en voorzien van eenvoudige geledingen met waterlijsten en spaarvelden e.d. Hierin een eenvoudige toegangsdeur aan de NO-zijde en verder omlijste rondboogvenster en een kroonlijst. Boven de kroonlijst is de koepel aangebracht met grote zesruitsvensters tussen smalle pilasters, waarboven een kroonlijst en een tentdak met zinken bedekking en piron. Waardering Speelhuis en latere zaadkoepel van algemeen belang vanwege zijn ouderdom en vanwege de herkenbaarheid van de lokaal topografische ontwikkeling (van Plantage naar Hortus) en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hortus Botanicus. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518276
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hortus Botanicus: speelhuis en later verbouwd als zaadkoepel in Amsterdam

Hugo de Vries-laboratorium

Plantage Middenlaan 2c
Amsterdam
Inleiding In 1910-1915 naar ontwerp van J.M. van der Mey in rationalistische trant gerealiseerd LABORATORIUM voor de plantkunde, genaamd Hu..

Hortulanuswoning, thans in gebruik als entreegebouw van de Hortus

Plantage Middenlaan 2a
Amsterdam
Inleiding In oorsprong 17de-eeuws, doch in 1862 in chaletstijl verbouwde HORTULANUSWONING, thans in gebruik als entreegebouw van de Hortus,..

Blok van herenhuizen

Plantage Parklaan 10
Amsterdam
Inleiding In 1865-1866 op de hoek van Plantage Parklaan, Henri Polaklaan en Plantage Middenlaan in opdracht van W. Brummer tot stand gekome..

Fontein van natuursteen

Wertheimpark/Pl.Parklaan
Amsterdam
Inleiding In 1898 naar eclectisch ontwerp van J. Ingenohl in natuursteen uitgevoerde FONTEIN ter herinnering aan de bankier en politicus Ab..

Kasgebouw van de Hortus Botanicus Amsterdam

Plantage Middenlaan 2
Amsterdam
Kasgebouw van de Hortus Botanicus. Laag langgerekt gepleisterd gebouw in nog vaag doristische trant (midden XIX ?). Schilddak. Voorgevel met..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)