Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voetgangersbrug 232 over het midden van de Hortusvijver bij het Hortusplantsoen in Amsterdam

Weg En Waterwerk

Plantage Middenlaan 2
1018DD Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1877


Beschrijving van Voetgangersbrug 232 over het midden van de Hortusvijver bij het Hortusplantsoen

Inleiding In 1877 over de zich in het midden versmallende Hortusvijver aangelegde vaste BRUG (met brugnummer 232). De ijzerconstructie is uitgevoerd door machinefabriek H. Dalhuizen te Kampen. De op + 1.18m NAP gelegde brug is bekend als de 'oostelijke Hortusbrug'.De brug is een onderdeel van het complex Hortus Botanicus Omschrijving Vaste ijzeren brug bestaande uit gebogen spanten met I-profiel op gemetselde landhoofden met natuurstenen afdekkingen. De brug wordt aan de buitenzijde afgesloten met een eenvoudig gietijzeren spijlenhek. Het hek draait met dubbele vleugels tussen stijlen met halfronde zijstukken. De bogen zijn door middel van verticale stijlen, kruislingse staven en haaks daarop staande S-vormige voluten met de onderliggende liggers verbonden. Het brugdek bestaat uit houten delen. De landhoofden hebben aan beide zijden nagenoeg rond uitgemetselde beƫindigingen, bekroond door een zuilachtigornament waarop een vaas. Waardering Hortusbrug nr. 232 van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hortus Botanicus en vanwege zijn decoratieve waarde voor de aanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518274
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voetgangersbrug 232 over het midden van de Hortusvijver bij het Hortusplantsoen in Amsterdam

Kasgebouw van de Hortus Botanicus Amsterdam

Plantage Middenlaan 2
Amsterdam
Kasgebouw van de Hortus Botanicus. Laag langgerekt gepleisterd gebouw in nog vaag doristische trant (midden XIX ?). Schilddak. Voorgevel met..

Ingangshek van de Hortus

Plantage Middenlaan 2
Amsterdam
Ingangshek van de Hortus Botanicus. Gebosseerde, door vazen bekroonde bakstenen pijlers waartegen het oude en het nieuwe wapen van Amsterdam..

Voetgangersbrug 233 aan de westkant van de Hortusvijver, langs de Nieuwe Herengracht

Plantage Middenlaan 2
Amsterdam
Inleiding In 1877 over de zich versmallende Hortusvijver aan de westzijde aangelegde vaste BRUG (met brugnummer 233) ter verbinding van de ..

Palm- en varkenskas van de Hortus

Plantage Middenlaan 2
Amsterdam
Inleiding In 1912 tot stand gekomen PALMEN- EN VARENKAS, in opdracht van Publieke Werken en vermoedelijk naar ontwerp van J.M. van der Mey,..

Hortulanuswoning, thans in gebruik als entreegebouw van de Hortus

Plantage Middenlaan 2a
Amsterdam
Inleiding In oorsprong 17de-eeuws, doch in 1862 in chaletstijl verbouwde HORTULANUSWONING, thans in gebruik als entreegebouw van de Hortus,..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)