Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hortulanuswoning, thans in gebruik als entreegebouw van de Hortus in Amsterdam

Woonhuis

Plantage Middenlaan 2 a
1018DD Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 17e eeuw (oorsprong) 1862 (verbouwd)


Beschrijving van Hortulanuswoning, thans in gebruik als entreegebouw van de Hortus

Inleiding In oorsprong 17de-eeuws, doch in 1862 in chaletstijl verbouwde HORTULANUSWONING, thans in gebruik als entreegebouw van de Hortus, onderdeel van het complex Hortus Botanicus. NB. Dit gebouw werd reeds getoond op de titelpagina van Caspar Commelins 'Rariorum Plantarum Horti Medici Amstelaedamensis Historia', 1701. Omschrijving De hortulanuswoning sluit aan de linkerzijde tegen het belendende Hugo de Vries-laboratorium; aan de rechterzijde verbindt een lagere aanbouw de eigenlijke woning met de gemetselde pijler van de toegangspoort. In deze aanbouw verder een eenvoudige ingangspartij met deur en bovenlicht. De woning heeft één bouwlaag en is vijf traveeën breed. Het met zwarte pannen pannen gedekte schilddak heeft aan de voorzijde een forse, drie traveeën brede dakkapel, waarvan de aankapping windveren en decoratief houtwerk langs de randen heeft. Ook de waterkeringen boven de vensters zijn voorzien van houtwerkdecoratie. Links en rechts van de dakkapel staat een opengewerkte houten balustrade. De gevels zijn gepleisterd en lichtgroen geschilderd. De vensters bevatten roedeverdeelde schuiframen. Waardering Tuinmanswoning van algemeen belang vanwege zijn ouderdom, vanwege de architectuurhistorische waarden en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hortus Botanicus. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518273
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hortulanuswoning, thans in gebruik als entreegebouw van de Hortus in Amsterdam

Hugo de Vries-laboratorium

Plantage Middenlaan 2c
Amsterdam
Inleiding In 1910-1915 naar ontwerp van J.M. van der Mey in rationalistische trant gerealiseerd LABORATORIUM voor de plantkunde, genaamd Hu..

Kasgebouw van de Hortus Botanicus Amsterdam

Plantage Middenlaan 2
Amsterdam
Kasgebouw van de Hortus Botanicus. Laag langgerekt gepleisterd gebouw in nog vaag doristische trant (midden XIX ?). Schilddak. Voorgevel met..

Ingangshek van de Hortus

Plantage Middenlaan 2
Amsterdam
Ingangshek van de Hortus Botanicus. Gebosseerde, door vazen bekroonde bakstenen pijlers waartegen het oude en het nieuwe wapen van Amsterdam..

Voetgangersbrug 232 over het midden van de Hortusvijver bij het Hortusplantsoen

Plantage Middenlaan 2
Amsterdam
Inleiding In 1877 over de zich in het midden versmallende Hortusvijver aangelegde vaste BRUG (met brugnummer 232). De ijzerconstructie is u..

Voetgangersbrug 233 aan de westkant van de Hortusvijver, langs de Nieuwe Herengracht

Plantage Middenlaan 2
Amsterdam
Inleiding In 1877 over de zich versmallende Hortusvijver aan de westzijde aangelegde vaste BRUG (met brugnummer 233) ter verbinding van de ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)