Hortulanuswoning, thans in gebruik als entreegebouw van de Hortus in Amsterdam

Plantage Middenlaan 2 a
1018DD Amsterdam

Bouwjaar: 17e eeuw (oorsprong) 1862 (verbouwd)

Beschrijving van Hortulanuswoning, thans in gebruik als entreegebouw van de Hortus

Inleiding In oorsprong 17de-eeuws, doch in 1862 in chaletstijl verbouwde HORTULANUSWONING, thans in gebruik als entreegebouw van de Hortus, onderdeel van het complex Hortus Botanicus. NB. Dit gebouw werd reeds getoond op de titelpagina van Caspar Commelins 'Rariorum Plantarum Horti Medici Amstelaedamensis Historia', 1701. Omschrijving De hortulanuswoning sluit aan de linkerzijde tegen het belendende Hugo de Vries-laboratorium; aan de rechterzijde verbindt een lagere aanbouw de eigenlijke woning met de gemetselde pijler van de toegangspoort. In deze aanbouw verder een eenvoudige ingangspartij met deur en bovenlicht. De woning heeft één bouwlaag en is vijf traveeën breed. Het met zwarte pannen pannen gedekte schilddak heeft aan de voorzijde een forse, drie traveeën brede dakkapel, waarvan de aankapping windveren en decoratief houtwerk langs de randen heeft. Ook de waterkeringen boven de vensters zijn voorzien van houtwerkdecoratie. Links en rechts van de dakkapel staat een opengewerkte houten balustrade. De gevels zijn gepleisterd en lichtgroen geschilderd. De vensters bevatten roedeverdeelde schuiframen. Waardering Tuinmanswoning van algemeen belang vanwege zijn ouderdom, vanwege de architectuurhistorische waarden en als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hortus Botanicus. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)