Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadsvillacomplex: tuinhek in Amsterdam

Overig

Plantage Lepellaan 6
1018DL Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1874
Architect: W. en J.L. Springer


Beschrijving van Stadsvillacomplex: tuinhek

REDENGEVENDE OMSCHRIJVING Inleiding Dit tuinhek hoort bij en is gelijktijdig gebouwd met de stadsvilla Lepellaan 6 in 1874 naar ontwerp van W. en J.L. Springer. Omschrijving TUINHEK uit 1874 bestaande uit twee onafhankelijke delen, een lang tuinhek aan de zijde van de Plantage Lepellaan en een toegangshek aan de zijde van de Plantage Middenlaan. Het lange hek loopt vanaf de woonvilla Plantage Lepellaan 6 tot aan de stal/koetshuis/koetsierswoning Plantage Lepellaan 5.Het bestaat uit een gemetselde voeting waarop een natuurstenen en aan de bovenzijde afgeronde afdekking. Hierop op regelmatige afstand van elkaar geplaatste gemetselde pijlers op bredere sokkels, waartussen rijk geornamenteerd smeedijzeren hekwerk met gietijzeren elementen. Smeedijzeren steunpunten naar de sokkel. Tussenliggende delen van het hek uit smeedwerk. Lijstwerk en stijlen met nodus. Voluut- en cirkelvormige ornamentiek. Het toegangshek aan de Plantage Middenlaan is gelegen tussen de lagere aanbouw en het naastgelegen pand, Plantage Middenlaan 58. Tegen dit naastgelegen pand bevindt zich een natuurstenen pijler met profilering en bol. Aan de bovenzijde een verbinding met de lagere aanbouw. Hierop driepasmotief en verder beslag en ornamentiek. Draaihek met soortgelijke vormgeving als omschreven. Waardering Tuinhek uit 1875 van belang als historisch-functioneel onderdeel van het villa-complex Plantage Lepellaan en vanwege zijn decoratieve waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518270
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stadsvillacomplex: tuinhek in Amsterdam

Stadsvillacomplex: stadsvilla met bijbehorende tuinhek

Plantage Lepellaan 6
Amsterdam
REDENGEVENDE OMSCHRIJVING Inleiding Een in 1874 naar ontwerp van W. en J.L. Springer gebouwde stadsvilla met bijbehorend tuinhek. Later i..

Stadsvilla

Plantage Middenlaan 60
Amsterdam
Inleiding Een in 1878-1880 tot stand gekomen STADSVILLA. Gebouwd in opdracht van de Amsterdamsche Omnibus Maatschappij. Ontworpen door de a..

Artis: directeurswoning van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra

Plantage Middenlaan 51
Amsterdam
Inleiding DIRECTEURSWONING (8) van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra, ontworpen door J.F. Klinkhamer in overgang..

Artis: buitenhuis Welgelegen

Plantage Middenlaan 49
Amsterdam
V.m. Buitenhuis Welgelegen. Dwarshuis enigszins in de trant van een herberg, met "voorhuis" over de hele hoogte t.w.n. waarvan onderhuizen e..

Stadsvillacomplex: koetshuis en stal annex koetsierswoning

Plantage Lepellaan 5
Amsterdam
REDENGEVENDE OMSCHRIJVING Inleiding Een in 1907-'08 naar ontwerp van Staal en Haalmeijer gebouwd koetshuis en stal annex koetsierswoning. He..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stadsvillacomplex: tuinhek in Amsterdam

Foto's (2)