Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadsvillacomplex: koetshuis en stal annex koetsierswoning in Amsterdam

Gebouw

Plantage Lepellaan 5
1018TD Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1907-1908
Architect: Staal en Kropholler


Beschrijving van Stadsvillacomplex: koetshuis en stal annex koetsierswoning

REDENGEVENDE OMSCHRIJVING Inleiding Een in 1907-'08 naar ontwerp van Staal en Haalmeijer gebouwd koetshuis en stal annex koetsierswoning. Het gebouw is gebouwd bij de uit 1874 daterende stadsvilla Plantage Lepellaan 5 en daarmee middels het tuinhek verbonden. De achtergevel is recent (jaren 1970) gewijzigd, waarbij tevens een uitbouw is aangebracht die geen monumentale waarde bezit. Omschrijving Bijgebouw bij villa, in oorsprong bestemd als STAL, KOETSHUIS en KOETSIERSWONING ontworpen op een samengesteld rechthoekige plattegrond met drie bouwlagen onderscheiden: begane grond, verdieping en kap- of zolderverdieping. Het geheel wordt gedekt door een samenstel van zadeldaken. Daken gedekt met rode pannen. Met zink of lood gedekte kilkepers. Verder vorstpannen. Aan de achterzijde van het pand wordt een deel door een plat dak afgesloten. De achtergevel heeft enkele recente wijzigingen ondergaan. In het dakschild aan de straatzijde enkele recente dakvensters. Een hoge gemetselde schoorsteen rijst op uit de treden van de zuidelijke zijgevel. Schoorsteen met natuurstenen accenten, uitkraging en opengewerkte rookgaten. Gemetselde gevels, bruinrode baksteen in staand verband. De voorgevel aan de zijde van de Plantage Lepellaan is een samengestelde gevel bestaande uit links een deel beëindigd door een trapgevel en rechts een deel onder lijstgevel, het geheel op een hardstenen plint. Het linkerdeel bevatte de stal annex koetshuis met daarbij behorende inrijdeuren en vensters. Het rechterdeel deed dienst als koetsierswoning. Links getoogd gemetselde dubbele houten inrijdeur daarnaast getoogde gemetseld drielicht venster en een getoogd luikopening in de top, daarboven een hijsbalk. Trapgevel met vij treden en top, alle gedekte met natuurstenen afdekplaten en accenten in het baksteenwerk met gekleurde stenen. Verder diverse muurankers. Rechts in getoogd gemetseld portiek gelegen toegangsdeur, ernaast gekoppeld gemetseld tweelicht venster en kleiner, dito venster daarboven. Boven toegangsdeur een enkel, klein gemetseld venster. Alle vensters en deuromlijstingen met natuurstenen accenten bij dorpels, aanzetstenen e.d. Vensters met schuiframen en tweeruits geleed bovenlicht. Op de verdieping onder het kalf dubbele draairamen. Boven de toegangsdeur een gevelsteen met 'Ao 1907'. Boven de dubbele inrijdeuren een onbewerkte gevelsteen. Zinken waterafvoer met vergaarbak. De noordelijke zijgevel toont op het niveau van de begane grond onder meer enkele gekoppelde en getoogde vensters. De gevel wordt aan de rechterzijde met een trapgevel als beschreven afgesloten. Waardering Een koetshuis en stal annex koetsierswoning uit 1907-'08 bij oudere stadsvilla in rationalistische trant gebouwd van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde en als historisch-functioneel onderdeel van het villacomplex Plantage Lepellaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518269
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stadsvillacomplex: koetshuis en stal annex koetsierswoning in Amsterdam

Stadsvillacomplex: stadsvilla met bijbehorende tuinhek

Plantage Lepellaan 6
Amsterdam
REDENGEVENDE OMSCHRIJVING Inleiding Een in 1874 naar ontwerp van W. en J.L. Springer gebouwde stadsvilla met bijbehorend tuinhek. Later i..

Stadsvillacomplex: tuinhek

Plantage Lepellaan 6
Amsterdam
REDENGEVENDE OMSCHRIJVING Inleiding Dit tuinhek hoort bij en is gelijktijdig gebouwd met de stadsvilla Lepellaan 6 in 1874 naar ontwerp va..

Stadsvilla

Plantage Middenlaan 60
Amsterdam
Inleiding Een in 1878-1880 tot stand gekomen STADSVILLA. Gebouwd in opdracht van de Amsterdamsche Omnibus Maatschappij. Ontworpen door de a..

Artis: directeurswoning van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra

Plantage Middenlaan 51
Amsterdam
Inleiding DIRECTEURSWONING (8) van het Koninklijk Zoölogisch Genootschap Natura Artis Magistra, ontworpen door J.F. Klinkhamer in overgang..

Artis: buitenhuis Welgelegen

Plantage Middenlaan 49
Amsterdam
V.m. Buitenhuis Welgelegen. Dwarshuis enigszins in de trant van een herberg, met "voorhuis" over de hele hoogte t.w.n. waarvan onderhuizen e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stadsvillacomplex: koetshuis en stal annex koetsierswoning in Amsterdam

Foto's (3)