Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Conciërgewoning in Amsterdam

Woonhuis

Passeerdersgracht 27
1016XG Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1899-1901


Beschrijving van Conciërgewoning

Omschrijving Op een L-vormige plattegrond gerealiseerde conciërge-woning. De plattegrond is aan de zuid-westelijke zijde naar binnen geknikt. De woning is in donkerbruine baksteen gemetseld en staat op een natuurstenen plint. Het gebouw bestaat uit twee bouwlagen waarbij de twee rechter traveeën een tweede verdieping hebben gekregen. Het geheel wordt gedekt door een plat dak. De woning is aan de zuid-westelijke zijde verbonden met de school. De voorgevel aan de Passeerdersgracht bestaat uit vijf traveeën. De meest rechts gelegen travee is naar binnen geknikt. De eenvoudige ingang bevindt zich in de smallere middentravee en bestaat uit een, door de plint brekende, rechthoekige deur met bovenlicht onder een natuurstenen bovendorpel. Daarboven, op de eerste verdieping, een zesruits schuifraam met drieruits bovenlicht. De vier overige traveeën hebben zowel beganegronds als op de eerste verdieping elk eveneens een zesruits schuifraam met drieruits bovenlicht. Beganegronds zijn de vensters voorzien van natuurstenen boven- en onderdorpels. Op de eerste verdieping zijn de bovendorpels met elkaar verbonden bij wijze van cordonband. De tweede verdieping van de twee rechts gelegen traveeën heeft in elke travee eveneens een (kleiner) venster met doorlopende bovendorpels. Segmentvormige nissen boven het bovenlicht van de ingang en boven alle vensters . Waardering In neo-classicistische stijl opgetrokken conciërge-woning van belang als onderdeel van een schoolcomplex, verder bestaande uit een Handelsschool en een gymnastiekgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518266
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Conciërgewoning in Amsterdam

School

Raamplein 1
Amsterdam
Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond gerealiseerde, deels in rode en gele baksteen en deels in natuursteen opgetrokken, school best..

Arbeidsbeurs

Passeerdersgracht 30
Amsterdam
Inleiding Een in 1915-1917 tot stand gekomen ARBEIDSBEURS, als instituut voorloper van de huidige arbeidsbureaus. Gebouwd in opdracht van d..

Gymnastiekgebouw

Raamplein 1 (bij)
Amsterdam
Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond tot stand gekomen bakstenen gymnastiekgebouw op een natuurstenen plint bestaande uit één bou..

Voormalig tehuis voor onbehuisden

Passeerdersgracht 19A
Amsterdam
Voormalig Tehuis voor Onbehuisden. Blokvormig, tamelijk vlak gedekt pand (1850) waarvan de zeer gesloten voor- en linkerzijgevel worden gele..

Dwars geplaatst pand met gevel van onregelmatige indeling, afgesloten door een 19e-eeuwse klossenlijst. Goede roedenverdeling in de vensters

Passeerdersstraat 57
Amsterdam
Dwars geplaatst pand (18e eeuw ?) met gevel van onregelmatige indeling, afgesloten door een 19e eeuwse klossenlijst. Goede roedenverdeling i..

Kaart & Routeplanner

Route naar Conciërgewoning in Amsterdam

Foto's (1)