Gymnastiekgebouw in Amsterdam

Raamplein 1 (bij)
1000AA Amsterdam

Beschrijving van Gymnastiekgebouw

Omschrijving Op een rechthoekige plattegrond tot stand gekomen bakstenen gymnastiekgebouw op een natuurstenen plint bestaande uit één bouwlaag onder een zadeldak bedekt met zwarte pannen. De langskanten zijn ieder voorzien van zes openslaande deuren met daarboven grote rondboogvormige bovenlichten met tuimelvensters, elk van elkaar gescheiden door bakstenen pilasters. Boven deze bovenlichten en direct onder de dakgoot banden van gekleurde geglazuurde tegeltjes. De uitkragende dakgoot is aan de onderzijde voorzien van klossen. De zijgevel aan de binnenplaats is voorzien van drie blinde rechthoekige nissen, elk bekroond met een band van gekleurde en geglazuurde tegeltjes. De ruimte tussen de twee gemetselde schoorsteenpijpen is opgevuld met dezelfde steentjes. De zijgevel aan de Raamstraat is wel voorzien van vensters en heeft eveneens twee schoorstenen opgevuld met gekleurde en geglazuurde steentjes. Waardering In neo-classicistische stijl opgetrokken gymnastiekgebouw van belang als onderdeel van een schoolcomplex, verder nog bestaande uit een Handelsschool en een conciërgewoning. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)