Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in de stijl van de Amsterdamse school in Boekel

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 37
5427BB Boekel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1925


Beschrijving van Pastorie in de stijl van de Amsterdamse school

Inleiding. De PASTORIE is in 1925 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van architect J. Franssen. Omschrijving. De tweelaagse pastorie heeft een vrijwel rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. Het metselwerk is onder meer verlevendigd door rollagen rond de ramen. Op het zadeldak van het hoofdgebouw en op de mansardekap van de aanbouw liggen zwarte verbeterde hollandse dakpannen. De hoofdingang bevindt zich in de zuidgevel aan het kleine plein voor de kerk. Aan weerskanten van het uitgebouwde portaal bevindt zich een kruisvenster met kleine roedenverdeling en groen glas in het bovenpaneel. De vensterdorpels zijn van hardsteen. De hoeken van de gevel worden geaccentueerd door brede lisenen met betonnen afdekplaat: daaronder is een stukje van de brede omlopende dakgoot zichtbaar. Het zwaar geproportioneerde portaal wordt afgesloten door een zadeldak met verbeterde hollandse dakpannen, met forse gootlijsten aan de zijden. Inwendig bevat het een spitsboogportiek met vleugeldeuren. Het bovenlicht is vrijwel driehoekig en bezit een glas-in-loodvoorstelling van St. Joseph met lelietak. Op de eerste etage bevinden zich drie vierkante kruisvensters, met donkerder, ruwe baksteenlagen hier tussen in. De vorm van de puntgevel wordt benadrukt door het overhoeks geplaatste vierkante raam. De westgevel aan de Kerkstraat bestaat uit twee delen. Links is er een iets terugliggende eenlaagse aanbouw onder mansardekap. Rechts een tweelaags deel met een symmetrische gevelindeling. De aanbouw bezit een kruisvenster, een paneeldeur met bovenlicht en een dakkapel onder plat dak. De zijgevel bevat op de begane grond en boven twee kruisvensters met tussenliseen en siermetselwerk in reliƫf. Het hoofdgebouw heeft op de begane grond twee kruisvensters en centraal een erker met afgeschuinde zijden en plat dak. Op de etage bevinden zich twee vierkante kruisvensters en in het midden een dubbel kruisvenster. In het dak hierboven een dakkapel met gekoppeld raam en plat dak. De achtergevel, gericht naar de kleine tuin, is eenvoudiger van vormgeving. Op begane grond en etage is er van links naar rechts een kruisvenster, een dubbel kruisvenster en een half kruiskozijn. Hierna volgt een tweelaagse uitbouw onder plat dak. Waardering. De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering en vanwege de plaats in het oeuvre van de architect Franssen. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518256
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in de stijl van de Amsterdamse school in Boekel

Sint-Agathakerk

Kerkstraat 39
Boekel
Inleiding De R.K. KERK St. Agatha is in 1925 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van architect J. Franssen en vormt ..

Standerdmolen Boekel

Julianastraat 3
Boekel
Gesloten standerdmolen, midden 17e eeuw, in 1960 gerestaureerd.

T-boerderij is rond 1890 gebouwd in ambachtelijk-traditionele stijl

Julianastraat 13
Boekel
Inleiding. De T-boerderij is rond 1890 gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Enkele stalraampjes zijn rond 1950 vervangen door betonn..

Gemetselde waterput

Neerbroek 5
Boekel
Onderdeel 3 Inleiding Gemetselde waterput. Omschrijving Op het erf van de boerderij staat een bakstenen, gemetselde waterput uit het la..

Krukboerderij

Neerbroek 5
Boekel
Onderdeel 1 Inleiding KRUKBOERDERIJ, ontstaan uit een driebeukig hallehuis, daterend uit XVII, ingrijpend verbouwd in 1760 en uitgebrei..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in de stijl van de Amsterdamse school in Boekel

Foto's (7)