Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huize Padua in Boekel

Kerkelijk Gebouw

Daniël de Brouwerstraat 28
5427EL Boekel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1732-1810


Beschrijving van Huize Padua

Inleiding. ONZE LIEVE VROUWEKAPEL, gelegen tegenover de Kluis aan Kluisstraat 2 en geplaatst ter linkerzijde van het hekwerk van de villa aan de Daniël de Brouwerstraat 28. Het oorspronkelijke kapelletje werd op deze plek gebouwd door Petrus Koymans (1732-1810), de tweede opvolger van Daniël de Brouwer. Het werd tussen 1871 en 1878 ommetseld en kreeg toen de huidige vorm. In de loop van de tijd hebben er verschillende Mariabeelden in gestaan. Omschrijving. Het kapelletje heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit handvorm baksteen. Het zadeldak is belegd met zwarte Oudhollandse dakpannen. De kleine kapel is van het nistype. De nis wordt afgesloten door een getralied ijzeren hek. In de rondboognis staat een polychroom Mariareliëf van geglazuurd keramiek. Deze Maria van Altijddurende Bijstand is rond 1960 vervaardigd. De topgevel van de kapel wordt op de hoeken en de top bekroond door obelisken. Waardering. Het kapelletje is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de charitas door orden en congregaties, het is een uitdrukking van de aandacht die toen werd gegeven aan bijzondere devoties, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de kapel. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van het complex Huize Padua dat cultuurhistorisch van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518254
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Huize Padua in Boekel

Huize Padua

Daniël de Brouwerstraat 28
Boekel
Inleiding. De VILLA DE HANEKAMP werd rond 1890 gebouwd als dienstwoning in Neo-Renaissancestijl ten dienste van Huize Padua. De naam is ont..

Capucijnenklooster

Pater Petrusstraat 21
Handel (Gemeente Gemert Bakel)
Capucijnenklooster waarvan de oudste kern uit 1839-1850-1855 dagtekent en bestaat uit vier om een vierkante hof gelegen vleugels in eenvoudi..

Huis Padua-Oude Kluis

Kluisstraat 2
Boekel
"Huis Padus" of "Oude Kluis", in 1742 gebouwd vanuit de Commanderij van Gemert ten behoeve van de Broeders Penitenten. In 1832 verbouwd en w..

Huize Padua

Kluisstraat 2
Boekel
Inleiding. Het ADMINISTRATIEKANTOOR en nieuwe BROEDERHUIS werd in 1923 gebouwd en heeft kenmerken van de Amsterdamse School. Rond 1985 werd..

Niet georiënteerde kapel

Kluisstraat 2
Boekel
Inleiding. De niet georiënteerde KAPEL werd in 1897 gebouwd in Neo-gotische stijl naar ontwerp van architect J. Heykants. De bijsacristie ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huize Padua in Boekel

Foto's (1)