Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderijcomplex: twee vierroedige hooibergen met hexagonaal tentdak in Dalfsen

Boerderij

Hessenweg 4
7722PK Dalfsen
Overijssel

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van Boerderijcomplex: twee vierroedige hooibergen met hexagonaal tentdak

Omschrijving Twee vierroedige HOOIBERGEN met hexagonaal tentdak. De westelijke hooiberg is gereconstrueerd na stormschade. Waardering Hooibergen van algemeen belang vanwege: - de redelijke mate van gaafheid - de typologie - de ruimtelijke en functionele relatie met andere onderdelen van het complex (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518241
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
een tentdak met rechthoekig of vierkant grondplan

Een tentdak, paviljoendak, puntdak of piramidedak is een dakvorm die bestaat uit vier of meer driehoekige dakschilden die in één punt samenkomen: het nokpunt. De driehoekige dakschilden hoeven niet alle even groot te zijn.

Wanneer een tentdak een vierkant grondvlak heeft met vier even grote dakschilden, wordt dit vaak een piramidedak genoemd. Met deze benaming refereert men dan aan de piramides zoals die in Egypte. Meetkundig gezien zijn ook andere tentdaken die geen vierkant grondvlak met vier even grote dakschilden hebben een piramide.

Wanneer een tentdak steil oplopende dakschilden heeft spreekt men ook wel van een torendak. Vaak zijn torendaken opgebouwd uit meer dan vier dakschilden. Zoals de naam al aangeeft zijn deze spits toelopende daken veelal te vinden op de top van torens en worden ook torenspits genoemd.

Een tentdak dat bestaat uit vele dakschilden met een grondvlak dat op een cirkel lijkt, wordt een kegeldak genoemd.


Monumenten in de buurt van Boerderijcomplex: twee vierroedige hooibergen met hexagonaal tentdak in Dalfsen

Boerderijcomplex: boerderij van het hallehuistype opgetrokken in handgevormde baksteen onder deels met pannen en deels met riet gedekt schilddak met w ..

Hessenweg 4
Dalfsen
Omschrijving BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE opgetrokken in handgevormde baksteen onder deels met pannen en deels met riet gedekt schilddak..

Boerderijcomplex: schuur met aangebouwde bakspieker

Hessenweg 4
Dalfsen
Omschrijving SCHUUR met aangebouwde BAKSPIEKER onder schilddak met wolfeind, gedekt met oud-Hollandse pannen. In de houten voorgevel bevind..

Boerderijcomplex: wagenloods

Hessenweg 4
Dalfsen
Omschrijving Houten WAGENLOODS onder met oud-Hollandse pannen gedekt schilddak. De gevels op het noorden en het westen zijn nagenoeg geheel..

Vermoedelijk een der bouwhuizen van het in 1839 afgebroken huis de broekhuizen

Hessenweg 6
Dalfsen
Vermoedelijk een der bouwhuizen van het in 1839 afgebroken huis De Broekhuizen. Aan de voet van de Vechtdijk gelegen gebouwtje met zadeldak ..

Boerderij onder met riet en pannen gedekt afgewolfd zadeldak

Hessenweg 8
Dalfsen
Aan de voet van de Vechtdijk gelegen boerderij onder met riet en pannen gedekt afgewolfd zadeldak; voorgevel met vlechtingen; schuifvensters..

Kaart & Routeplanner

Route naar Boerderijcomplex: twee vierroedige hooibergen met hexagonaal tentdak in Dalfsen