Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis Noordbrabantse Christelijke Boerenbond in Ravenstein

Gebouw

Mgr. Zwijsenstraat 3
5371BS Ravenstein (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van Pakhuis Noordbrabantse Christelijke Boerenbond

Inleiding PAKHUIS, gelegen aan de veldzijde van de voormalige vestingwerken aan de -tegenwoordig bebouwde- doorgaande weg tussen Ravenstein en Huisseling. Het relatief lange, smalle en hoge bedrijfsgebouw werd omstreeks 1915 door de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond gebouwd en heeft onder meer gefunctioneerd als meelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog is de pui van de straatgevel deels gewijzigd en er is een tweelaags winkelpand tegen de zuidelijke gevel gebouwd. Het pakhuis wordt tegenwoordig door de N.C.B. gebruikt voor opslag. Omschrijving Blijkens de geschilderde tekst in de topgevel van de westelijke straatgevel: 'Coöperatieve Handelsvereeniging N.C.B. Bijkantoor Ravenstein' betreft het hier een agrarisch-industrieel bedrijfsgebouw. De karakteristieke hoofdvorm van twee bouwlagen onder zadeldak wordt geaccentueerd door de beide dakkapellen, die ter hoogte van de eindgevels op het zadeldak (belegd met verbeterde Hollandse pannen) zijn geplaatst, mogelijk ten behoeve van de hijsinstallaties. De hoge bakstenen gevels (in het bijzonder de noordelijke) zijn geleed door sobere bakstenen pilasters, banden, tand- en muizetandlijsten. Een deel van de terugliggende gevelvelden is gepleisterd en witgeschilderd. In de zuidelijke gevel bevindt zich een aanbindring voor vee. De westelijke gevel heeft boven de inrijpoorten een houten luifel. Op de noordelijke gevel na bevinden zich in alle gevels vierruits vensters. De hoogte waarop deze vensters zijn aangebracht, alsmede de aanwezigheid van muurankers in de zuidelijke gevel, lijken er op te wijzen dat het gebouw oorspronkelijk verschillende verdiepingen heeft gehad. Na de sluiting van de fabriek zijn verschillende tussenvloeren weggehaald. Momenteel kijkt men binnen in het gebouw tegen de deels profielijzeren, deels houten kapconstructie met hangwerk aan. De eigenlijke zolder was door de aanwezigheid van de hangstijlen nauwelijks bruikbaar. Waardering Het bedrijfsgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan de sociaal-economische geschiedenis van de provincie, het getuigt van de emancipatie van de katholieke Brabantse boer, het ontstaan van de standsorganisatie N.C.B. en de ontwikkeling van een doelmatiger agrarische bedrijfsvoering. Verder is het gebouw typologisch van belang. Het heeft architectuurhistorische waarde als een goed en redelijk gaaf voorbeeld van een volgens traditionele technieken gebouwd pakhuis, dat door de opvallende gevels een belangrijke rol speelt in het aanzien van de stad. Het heeft ensemblewaarden door de ligging nabij de voormalige vestinggronden, aan de rand van het historische stadscentrum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518235
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Pakhuis
Het gebouw in 2010
Het gebouw in 2010
Locatie Mgr Zwijsenstraat 3, Ravenstein
Oorspr. functie Pakhuis
Huidig gebruik Boerenbond tuincentrum
Bouw gereed 1915
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 518235
Eigenaar Noordbrabantse Christelijke Boerenbond
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het voormalige en monumentale pakhuis van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond is gelegen aan de voormalige vestingwerken aan de doorgaande weg tussen Ravenstein en Huisseling.

Bij de toekenning van het bouwwerk als rijksmonument wordt vermeld:

Het bedrijfsgebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan de sociaal-economische geschiedenis van de provincie, het getuigt van de emancipatie van de katholieke Brabantse boer, het ontstaan van de standsorganisatie N.C.B. en de ontwikkeling van een doelmatiger agrarische bedrijfsvoering.Monumenten in de buurt van Pakhuis Noordbrabantse Christelijke Boerenbond in Ravenstein

Boerderij, dwarsdeeltype met in een dakkapel opgenomen deeltoegang, die hoog boven de lage zijgevel uitsteekt

Mgr. Zwijsenstraat 5
Ravenstein (Gemeente Oss)
Boerderij uit 1810, dwarsdeeltype met in een dakkapel opgenomen deeltoegang, die hoog boven de lage zijgevel uitsteekt.

Woonhuizen

Landpoortstraat 14
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Dit blokje van vier eenvoudige WOONHUIZEN werd in 1888 door molenaar en meelfabrikant G.J.L. van Stekelenburg gebouwd. De woonhui..

Winkel; woonhuis

Landpoortstraat 12
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding WINKEL-WOONHUIS met MAGAZIJN, in sobere Art Nouveaustijl gebouwd omstreeks 1905, blijkens de inscriptie boven de winkelpui door G..

Woonhuis

Walstraat 16
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding WOONHUIS in eclectische stijl uit omstreeks 1885, gesitueerd op de voormalige vestingwerken, binnen het van rijkswege beschermde ..

Toegangspoort van het RK-kerkhof

Nabij Kerk
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Het neo-gotische PIJLERHEK MET POORT, dat de R.K. begraafplaats scheidt van de Molensingel, bestaat uit een negental circa twee m..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)