Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinkoepel in Ravenstein

Tuin Park Landgoed

Van Coothweg 7
5371AB Ravenstein (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1890


Beschrijving van Tuinkoepel

Inleiding Op de vestingwerken in de noordwestelijke hoek van Ravenstein is, op een poterne, omstreeks 1890 een tienhoekige TUINKOEPEL opgetrokken, vanwaar men uitzicht heeft over de uiterwaarden van de Maas en de spoorbrug. Omschrijving De eenlaags houten tuinkoepel of theehuis is opgetrokken op een bepleisterde bakstenen sokkel. In de houten wanden zijn negenruits vensters opgenomen. Het ronde tentdak is met riet gedekt. Het interieur heeft een planken vloer en een gestucadoord plafond. Tegen de wanden is een tienhoekige houten bank aangebracht. Drie van de tien wandvlakken zijn niet uitgerust met vensters; in de meest westelijke bevindt zich een toegangsdeur en aan de noordelijke en zuidelijke zijde zijn twee vlakken voorzien van ingebouwde legkasten. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de transformatie van vestingwerken in groene recreatiegebieden en tuinen en heeft typologisch belang voor de ontwikkeling van de tuinkoepel. Het heeft architectuurhistorisch belang als element van tuinarchitectuur en vanwege de sobere maar evenwichtige detaillering. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering op oudere vestingwerken, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Een dergelijke gave tuinkoepel is zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518232
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinkoepel in Ravenstein

"Kasteel Bolwerk" en "Oranje Bolwerk"

Van Coothweg 7
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Restanten van twee rondelen, tezamen een complex vormend, beide gesitueerd in en tegen de Maasdijk te Ravenstein: Kasteel Bolwer..

Buitengrachtse oever

Buitengrachtse Oever bij Wal/Maasdijk/Lombardstraat
Ravenstein (Gemeente Oss)
Buitengrachtse oever. De gracht wordt aan de noordwestelijke en noordoostelijke zijde begrensd door een hoogoplopende oever naar de Wal (hu..

Binnengrachtse oever

Binnengrachtse Oever bij St. Luciastraat/Kasteelplaats
Ravenstein (Gemeente Oss)
Binnengrachtse oever. Het in U-vorm gelegen grachtgedeelte omgeeft een grasveld dat verder afgesloten wordt door de achtertuinen van aan de ..

Eenvoudig huis met gevel in schoon werk, dwars rood zadeldak in het verlengde van dat van nummer 1

Kasteelseplaats 2
Ravenstein (Gemeente Oss)
Eenvoudig huis met gevel in schoon werk, dwars rood zadeldak in het verlengde van dat van nummer 1.

Huis met overbouwing van de oudere poort die de St.Luciastraat afsluit. Was poortgebouw van het in 1818 gesloopte kasteel

Kasteelseplaats 1
Ravenstein (Gemeente Oss)
Huis met overbouwing van de oudere poort die de St.Luciastraat afsluit. Was poortgebouw van het in 1818 gesloopte kasteel. De poort vertoont..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinkoepel in Ravenstein

Foto's (2)