Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bierbrouwerij de Gerstaar in Ravenstein

Nijverheid Industrie

Walstraat 46
5371AM Ravenstein (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1800-1850


Beschrijving van Bierbrouwerij de Gerstaar

Inleiding De voormalige BROUWERIJ annex WOONHUIS 'De Gerstaar' dateert uit omstreeks 1900 en heeft neo-romaanse elementen. De eigenaar van de Gerstaar, L. van den Oever, woonde in het naast de brouwerij gelegen, van rijkswege uit beschermde patriciërshuis. De brouwerij fungeert tegenwoordig als woonhuis. Het gebouw is gelegen naast de Maasdijk. Omschrijving De eenlaags brouwerij ligt aan twee zijden ingesloten door bebouwing, heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond en een eenvoudige, in baksteen opgetrokken gevel onder zadeldak. De begane grond heeft centraal een via een tree bereikbare ingangspartij met boven een hardstenen latei een halfrond, met glas-in-lood gevuld bovenlicht. Daaronder is a-symmetrisch naast een tweedelig zijlicht een neogotische paneeldeur met vierpassen geplaatst: deze situatie wijkt af van de oorspronkelijke. Ter weerszijden van de ingangspartij zijn gekoppelde, smalle openslaande vensters onder gemetselde segmentbogen geplaatst. De raamindeling van het onderlicht is vereenvoudigd door de verwijdering van een regel. In de topgevel is een dergelijk venster aangebracht, ditmaal met de oorspronkelijke raamindeling. De voormalige functie van het pand blijkt niet alleen uit de op de gevel in gepleisterde velden aangebrachte inscriptie "Bierbrouwerij" "De Gerstaar", maar ook de hoge kelderverdieping, waarvan de vier kelderlichten door diefijzers zijn beschermd. In de achtergevel zijn de lage, met vensters gedichte lichten van de voormalige moutzolder zichtbaar. Waardering De voormalige brouwerij annex woonhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de bierbrouwerij. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de ornamentiek en als voorbeeld van een representatieve bedrijfsgevel met karakteristieke opschriften. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het is als relict van een kleine stedelijke bvrouwerij zeldzaam. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering nabij de vestingwallen, verbonden met de ontwikkeling van de stad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518230
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bierbrouwerij de Gerstaar in Ravenstein

Monumentaal woonhuis

Walstraat 44
Ravenstein (Gemeente Oss)
Monumentaal WOONHUIS 1858. Bakstenen huis op vierkante plattegrond, bestaande uit kelder, bel-etage en verdieping, onder schilddak. In de v..

't Pumpke

Maasdijk 36
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding CAFÉ-WOONHUIS 't Pumpke is binnendijks tegen de Maasdijk gelegen, aan de route tussen de kom van de voormalige vestingstad en de..

Postkantoor; tegenwoordig woonhuis

Kolonel Wilsstraat 25
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Het betreft een breed en hoog ONDERWIJZERSWOONHUIS uit omstreeks 1900, met elementen van Chaletstijl, aan drie zijde vrij gelegen..

Huis met hoog zadeldak, nokrichting aan nieuwstraat, korte gevel aan de kol

Nieuwstraat 34
Ravenstein (Gemeente Oss)
Huis met hoog zadeldak, nokrichting aan Nieuwstraat, korte gevel aan de Kol.Wilsstraat. Beganegronds gemoderniseerd, bovenvensters met stucv..

Huis met gebosseerd witgepleisterde topgevel en stoep van gele steentjes

Kolonel Wilsstraat 21
Ravenstein (Gemeente Oss)
Huis met gebosseerd witgepleisterde topgevel en stoep van gele steentjes.

Kaart & Routeplanner

Route naar Bierbrouwerij de Gerstaar in Ravenstein

Foto's (1)