Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Ravenstein

Woonhuis

Walstraat 18
5371AM Ravenstein (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1800-1850


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding Eenlaags WOONHUIS uit omstreeks 1850, met een aanbouw uit omstreeks 1880, gelegen op de voormalige vestingwerken, binnen het beschermde stadsgezicht Ravenstein. Omschrijving Het anderhalflaags pand op rechthoekige plattegrond wordt gedekt door een afgewolfd zadeldak, belegd met geglazuurde oud Hollandse pannen. De plint van de handvorm bakstenen gevels is zwart geschilderd. De voorgevel heeft vijf vensterassen. Centraal in de gevel is een kussenpaneeldeur opgenomen. Uit de afgezaagde smeedijzeren steekankers die in de voorgevel resteren kan men afleiden dat de balklaag in de tweede helft van de negentiende eeuw verhoogd is. Toen is ook aan de achterzijde een in plattegrond onregelmatig rechthoekige aanbouw onder lessenaarsdak opgetrokken. Onder deze aanbouw bevindt zich een ondiepe kelder met troggewelfjes. In het interieur is onder meer van belang de centrale gang, met tegen de achtergevel een negentiende-eeuws tegeltableau, waarop een man en paard in een landschap zijn afgebeeld. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de transformatie van vestingwerken en bijbehorend schootsveld in groene woongebieden en tuinen en heeft typologisch belang voor de ontwikkeling van het landelijke woonhuis. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de landelijke bouwtrant met eclectische motieven en ingetogen representativiteit. Het heeft een relatie met de groene en waterrijke omgeving van de getransformeerde vestinggronden. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering op oudere vestingwerken, verbonden met de ontwikkeling van de stad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518229
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Ravenstein

Woonhuis

Walstraat 16
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding WOONHUIS in eclectische stijl uit omstreeks 1885, gesitueerd op de voormalige vestingwerken, binnen het van rijkswege beschermde ..

Op de hoek van de walhoek

Nieuwstraat 2
Ravenstein (Gemeente Oss)
Op de hoek van de Walhoek. Oorspronkelijk brouwerij (koopacte 1621). Bestaat uit twee PANDEN en twee SCHUREN. Het linker pand met hoge kel..

Fraai huis met hoog schilddak

Winkelstraat 12
Ravenstein (Gemeente Oss)
Fraai HUIS met hoog schilddak. Roze gepleisterde lijstgevel, ramen met kleine roedenverdeling, ingangspartij in empire stijl met deur uit di..

Groot herenhuis

Winkelstraat 8
Ravenstein (Gemeente Oss)
Groot herenhuis, midden XIX.

De Lierre

Landpoortstraat 3
Ravenstein (Gemeente Oss)
Huis "Le Lierre", met dwars zadeldak, eenvoudige lijstgevel met witte omgangsomlijsting (XIX a); schuiframen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Ravenstein

Foto's (1)