Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis in Ravenstein

Woonhuis

Walstraat 16
5371AM Ravenstein (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1880


Beschrijving van Woonhuis

Inleiding WOONHUIS in eclectische stijl uit omstreeks 1885, gesitueerd op de voormalige vestingwerken, binnen het van rijkswege beschermde stadsgezicht. Omschrijving Het vrij gelegen eenlaagse pand op rechthoekige plattegrond heeft een zadeldak, gedekt met oud Hollandse pannen. De doorstekende eindgevels zijn bedekt met geschubde leien in Maasdekking. De bakstenen voorgevel heeft een lage gepleisterde plint en vijf vensterassen. De T-schuifvensters hebben glas-in-lood bovenlichten en een gestucte, geprofileerde omlijsting met kuiven, terwijl de borstwering is voorzien van een gepleisterd veld. Centraal is in een ondiep portiek een paneeldeur met bovenlicht, trekbel, gietijzeren rooster en brievenbus aangebracht. De zijgevels zijn uitgevoerd in handvorm baksteen, voorzien van smeedijzeren steekankers. Aan de zijde van de Walstraat is de gevel op de etage voorzien van een vierruits schuifvenster en op de begane grond van een smal licht met diefijzer. In de achtergevel wordt een opgeklampte deur met bovenlicht geflankeerd door een zesruiter en een T-schuifvenster. Tegen de gevel staat, naast de keuken, een naoorlogs toiletgebouwtje onder plat dak. De voor- en zijtuin is van de straat gescheiden door een smeedijzeren hekwerk met gietijzeren pijlpunten. Een poortje geeft toegang tot het tuinpad naar de voordeur. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de transformatie van vestingwerken en bijbehorend schootsveld in groene woongebieden en tuinen en heeft typologisch belang voor de ontwikkeling van het landelijke woonhuis. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de landelijke bouwtrant met eclectische motieven en ingetogen representativiteit. Het heeft een relatie met de groene en waterrijke omgeving van de getransformeerde vestinggronden. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering op oudere vestingwerken, verbonden met de ontwikkeling van de stad. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518228
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis in Ravenstein

Woonhuis

Walstraat 18
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Eenlaags WOONHUIS uit omstreeks 1850, met een aanbouw uit omstreeks 1880, gelegen op de voormalige vestingwerken, binnen het besc..

Op de hoek van de walhoek

Nieuwstraat 2
Ravenstein (Gemeente Oss)
Op de hoek van de Walhoek. Oorspronkelijk brouwerij (koopacte 1621). Bestaat uit twee PANDEN en twee SCHUREN. Het linker pand met hoge kel..

Fraai huis met hoog schilddak

Winkelstraat 12
Ravenstein (Gemeente Oss)
Fraai HUIS met hoog schilddak. Roze gepleisterde lijstgevel, ramen met kleine roedenverdeling, ingangspartij in empire stijl met deur uit di..

De Lierre

Landpoortstraat 3
Ravenstein (Gemeente Oss)
Huis "Le Lierre", met dwars zadeldak, eenvoudige lijstgevel met witte omgangsomlijsting (XIX a); schuiframen.

Groot herenhuis

Winkelstraat 8
Ravenstein (Gemeente Oss)
Groot herenhuis, midden XIX.

Kaart & Routeplanner

Route naar Woonhuis in Ravenstein

Foto's (1)