Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schoolgebouw in Deursen Dennenburg

Gebouw

Rondestraat 29 A
5371LB Deursen Dennenburg (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Schoolgebouw

Inleiding Dit voormalig SCHOOLGEBOUW met op de eerste verdieping een ONDERWIJZERSWONING, daterend uit omstreeks 1900, is gelegen in de kom van Deursen in samenhang met de St. Antoniuskapel (rijksmonument) en de langgevelboerderij Rondestraat 25. Door de aanbouw van een garage tegen de noordelijke gevel is het gebouw ten dele aangetast. Tevens heeft de verbouwing tot woonhuis de vernieuwing van de kozijnen in de zuidelijke gevel tot gevolg gehad, alsmede het plaatsen van dakkapellen aan die zijde. Omschrijving Het anderhalflaags schooltje heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond. Het muurwerk bestaat uit baksteen met een gepleisterde plint, op de hoeken voorzien van lisenen. Ter versiering zijn strengpersstenen ingemetseld, alsmede waterlijst en dorpels in geglazuurde baksteen en smeedijzeren muurankers. De straatgevel heeft twee vensterassen. Alle vensters hebben vierruits openslaande vensters in gesneden kozijnen. Op de begane grond zijn deze voorzien van een gedeeld bovenlicht. Het afgewolfde zadeldak is belegd met kruispannen en wordt aan de straatzijde bekroond door een opengewerkt vierkant klokkentorentje onder tentdak met smeedijzeren windvaantje. De kleine voortuin is afgezet met een smeedijzeren hekwerk. Waardering De school is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het onderwijs in de negentiende eeuw. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl en de detaillering. Het is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur en is een zeldzaam voorbeeld van school en onderwijzerswoning onder een dak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518227
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schoolgebouw in Deursen Dennenburg

Sint Rochus kapel

Rondestraat 26
Deursen Dennenburg (Gemeente Oss)
KAPEL van St.Antonius en St.Rochus: eenvoudig achthoekig gebouwtje uit 1745, van baksteen, met dakruiter met spits, inwendig een stucgewelf...

Grote grafzerk en torenportaal van de R.K. Kerk St. Vincentius

Rondestraat 8
Deursen Dennenburg (Gemeente Oss)
In de Rooms Katholieke kerk, die zelf niet op de lijst is geplaatst, de volgende onroerende onderdelen: Grote grafzerk van blauwe steen in h..

Pastorie

Kuiperstraat 1
Deursen Dennenburg (Gemeente Oss)
Inleiding Het betreft een blokvormige R.K. PASTORIE in de trant van Jan Stuyt, behorende bij de op onderdelen van rijkswege beschermde R.K...

Boerderij op de weg naar de kerk, middenlangsdeeltype met t-huis

Hoogstraat 27
Deursen Dennenburg (Gemeente Oss)
Boerderij op de weg naar de kerk, middenlangsdeeltype met T-huis.

Rooms katholieke kerk

Hoogstraat 36
Deursen Dennenburg (Gemeente Oss)
ROOMS KATHOLIEKE KERK van St. Michael, waarvan het schip vroeg romaans, 11e eeuw, is en aan de noordzijde tufstenen muurwerk vertoont met de..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schoolgebouw in Deursen Dennenburg

Foto's (1)