Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapelanie/Burgemeesterswoning in Herpen

Gebouw

Rogstraat 1
5373AP Herpen (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1870-1880


Beschrijving van Kapelanie/Burgemeesterswoning

Inleiding Het WOONHUIS Rogstraat 1, oorspronkelijk café, later burgemeesterswoning en woning annex beschuitfabriek Van Zuylen, is een pand uit ca. 1870. Het object ligt markant op een straathoek tegenover de R.K. Sint Sebastiaankerk en klooster, pastorie, scholen en parochiehuis aan de Kloosterstraat. Niet in de bescherming begrepen is de witgeschilderde haakse aanbouw achter het huis, waarvan na de Tweede Wereldoorlog de straatgevel voor een groot deel is weggebroken. Omschrijving Het woonhuis heeft een rechthoekige plattegrond. Het tweelaags hoekpand met vijf vensterassen is opgetrokken in handvorm baksteen en heeft een hardstenen dorpellijst en gietijzeren schotelankers. Centraal in de gevel een kussenpaneeldeur en bovenlicht met levensboom in gestucte, geprofileerde, geschilderde omlijsting met kuif. De deur wordt geflankeerd door gietijzeren lantaarns. De zesruits schuifvensters hebben eveneens een dergelijke omlijsting. De dorpels van de vensters beneden worden geschoord door telkens twee beschilderde consoles. Boven treft men vierruits openslaande vensters aan, met nieuwe smeedijzeren raamhekjes. In de zijgevel op de verdieping een laaddeur met daarboven een hijsbalk. De gevel eindigt met een muizetandlijst, waarboven zich het geknikte schilddak verheft, belegd met rode muldenpannen. Waardering Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de opeenvolgende wijziging van functies zoals die in de bouwsubstantie tot uitdrukking komt, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering. Het heeft ensemblewaarden door de markante hoekligging. Het is uitwendig gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518225
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kapelanie/Burgemeesterswoning in Herpen

St.Sebastiaanskerk

Rogstraat 2
Herpen (Gemeente Oss)
ROOMS KATHOLIEKE KERK van St.Sebastiaan, bestaande uit een 14e eeuwse toren, vlak opgaande, het muurwerk met blindnissen verlevendigd; een g..

Boerderij, middenlangsdeeltype, met T-huis

Hamstraat 8
Huisseling (Gemeente Oss)
Boerderij, middenlangsdeeltype, met T-huis, XIX A.

Boerderij, middenlangsdeeltype met T-huis, waarschijnlijk

Hamstraat 4
Huisseling (Gemeente Oss)
Boerderij, middenlangsdeeltype met T-huis, waarschijnlijk uit XIX A.

Pastorie, tegenwoordig woonhuis

Grotestraat 58
Huisseling (Gemeente Oss)
Inleiding Voormalige R.K. PASTORIE van Huisseling, gebouwd in 1878 door pastoor Van Gils, afkomstig uit Tilburg. Het blokvormige pand staat..

Grafhuisje

Bij Kerk
Huisseling (Gemeente Oss)
Inleiding Het betreft een voormalig BAARHUISJE op vierkante plattegrond uit omstreeks het midden van de negentiende eeuw, met aangebouwd P..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)