Tuinhuisje/Theehuisje in Ravenstein

te midden van moestuinen
5370AA Ravenstein (gemeente Oss)

Beschrijving van Tuinhuisje/Theehuisje

Inleiding Op de voormalige vestinggronden van bastion Utrecht te Ravenstein staat, temidden van enkele grote moestuinen en naast de R.K. begraafplaats, een klein neo-gotisch gedetailleerd gebouw dat vermoedelijk gefunctioneerd heeft als THEEHUISJE en OPSLAGPLAATS. Het pand dateert uit omstreeks 1875. Omschrijving Het eenlaags gepleisterde en gebroken-wit geschilderde pand heeft een rechthoekige plattegrond en wordt afgedekt door een zadeldak met oud Hollandse pannen. In de noordelijke muur is een vleugelpoort onder spitsbogige toog aangebracht. De paneeldeuren hebben een vorktracering. In de zuidelijke wand is op overeenkomstige wijze een spitsbogig venster aangebracht. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de transformatie van vestingwerken in groene recreatiegebieden en tuinen en heeft typologisch belang voor de ontwikkeling van het theehuis. Het heeft architectuurhistorisch belang als element van tuinarchitectuur en vanwege de sobere maar evenwichtige neo-gotische detaillering. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering op oudere vestingwerken, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Een dergelijk theehuisje is zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)