Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Pumpke in Ravenstein

Gebouw

Maasdijk 36
5371AA Ravenstein (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850


Beschrijving van 't Pumpke

Inleiding CAFÉ-WOONHUIS 't Pumpke is binnendijks tegen de Maasdijk gelegen, aan de route tussen de kom van de voormalige vestingstad en de tot 1975 (toen de nieuwe, oostelijk gelegen snelwegbrug gereed kwam) in bedrijf zijnde veerpont naar Niftrik. Het blokvormige pand dateert uit het midden van de negentiende eeuw maar heeft, blijkens muurresten in het interieur, een oudere kern. Aan de zuidoostelijke zijde een tweelaags aanbouw uit ca. 1880. Omstreeks 1960 is aan de oostelijke zijde een aanbouw opgetrokken. De buitenmuur van het oude café-gedeelte is aan de zijde van de nieuwbouw doorgebroken. Omschrijving Het anderhalflaags object heeft een onregelmatige plattegrond, aangepast aan het tracé van de dijk en de Walstraat. Daardoor zijn ook de straatgevels niet recht. Deze zijn gecementeerd en gevoegd in imitatie-natuursteenverband en hebben een rood geschilderde voeg. In de zuidgevel, aan de zijde van de Maas, heeft het pand vijf vensterassen, twee iets uitspringende hoekpilasters en wordt de gevel afgesloten met een kroonlijst. Centraal is de ingangspartij met pilasteromlijsting, neo-gotische ornamentiek en bovenlicht aangebracht. Alle vensters hebben T-ramen. Dat geldt ook voor de vier vensters in de westelijke gevel. In de zuidgevel zijn drie aanbindringen voor vee aangebracht. Ook de vorm van het geknikte schilddak is onregelmatig. Achter het forse overstek met geschulpte windveer gaat de kroonlijst schuil. De tweelaags handvorm bakstenen achteraanbouw onder zadeldak heeft een hoge kelderverdieping, geschoord door zware bakstenen steunberen. Aan de oostelijke zijde bevindt zich een tweelicht met zware diefijzers. Waardering Het pand is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-ecomomische ontwikkeling van het rivierengebied, namelijk de stichting van herbergen aan de dijk, nabij de plaats van de veerpont aan de stadsrand, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het café-woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de sobere stijl en detaillering. Het verkrijgt ensemblewaarden door de situering aan de dijk, nabij de historische stadskern. Het is tevens van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518222
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Pumpke in Ravenstein

Bierbrouwerij de Gerstaar

Walstraat 46
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding De voormalige BROUWERIJ annex WOONHUIS 'De Gerstaar' dateert uit omstreeks 1900 en heeft neo-romaanse elementen. De eigenaar van ..

Monumentaal woonhuis

Walstraat 44
Ravenstein (Gemeente Oss)
Monumentaal WOONHUIS 1858. Bakstenen huis op vierkante plattegrond, bestaande uit kelder, bel-etage en verdieping, onder schilddak. In de v..

Postkantoor; tegenwoordig woonhuis

Kolonel Wilsstraat 25
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Het betreft een breed en hoog ONDERWIJZERSWOONHUIS uit omstreeks 1900, met elementen van Chaletstijl, aan drie zijde vrij gelegen..

Huis met hoog zadeldak, nokrichting aan nieuwstraat, korte gevel aan de kol

Nieuwstraat 34
Ravenstein (Gemeente Oss)
Huis met hoog zadeldak, nokrichting aan Nieuwstraat, korte gevel aan de Kol.Wilsstraat. Beganegronds gemoderniseerd, bovenvensters met stucv..

Huis met gebosseerd witgepleisterde topgevel en stoep van gele steentjes

Kolonel Wilsstraat 21
Ravenstein (Gemeente Oss)
Huis met gebosseerd witgepleisterde topgevel en stoep van gele steentjes.

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Pumpke in Ravenstein

Foto's (1)