Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Winkel; woonhuis in Ravenstein

Woonhuis

Landpoortstraat 12
5371BT Ravenstein (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van Winkel; woonhuis

Inleiding WINKEL-WOONHUIS met MAGAZIJN, in sobere Art Nouveaustijl gebouwd omstreeks 1905, blijkens de inscriptie boven de winkelpui door G.J.L. (Louis) van Stekelenburg, molenaar en eigenaar van de stoommeelfabriek, gevestigd in de achtergelegen, van rijkswege beschermde molen 'De Raaf'. Het pand heeft gefunctioneerd als kruidenierswinkel met bovenwoning en naastgelegen magazijn met stalling. Het gebouw is gelegen aan de rand van de historische kom van Ravenstein. Omschrijving Het tweelaags hoofdgebouw onder samengesteld zadeldak, belegd met oud Hollandse pannen en voorzien van een dakkapel en goot op klossen, heeft een a-symmetrische voorgevel met aan de rechterzijde de winkel, bestaande uit een halfsteens risalerend deel met topgevel. De gevel is opgetrokken in baksteen, heeft een hoge gepleisterde plint en gepleisterde banden en blokken. Het winkelgedeelte heeft een in baksteen en hardsteen uitgevoerde pui met houten etalageruit, voorzien van bovenlichten met glas-in-lood. Boven de ruit een walsijzeren latei met Nieuwe Kunst-decoraties. Ook het smeedijzeren rooster van de deur naar de winkel, naast de etalage in een ondiep portiek gelegen, is voorzien van Nieuwe Kunst-ornamentiek. De winkel is onderkelderd. Het keldervenster is voorzien van diefijzers. Het bredere tweelaags linkerdeel van de gevel bestaat uit twee vensterassen. Alle vensters zijn samengestelde schuifvensters. In de kopse gevel is naast een smal vensterlicht een paneeldeur met gedeeld bovenlicht opgenomen. De gevel is ter hoogte van de balklagen voorzien van smeedijzeren muurankers. Terugliggend in de rooilijn sluit op de linkerzijde op de gevel een tweelaags, beduidend lager bijgebouw aan, dat blijkens de opgeklampte vleugelpoort de functie van bedrijfsgebouw, mogelijk magazijn, heeft gehad. Ook hier is de gepleisterde plint tot manshoogte aangebracht. waardering Het winkel-woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van een combinatie van woning met verscheidene bedrijfsfuncties in het bestaande stedelijk weefsel, het is van belang vanwege de relatie met de achtergelegen molen en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woon- en bedrijfshuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering Het winkel-woonhuis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid van de combinatie van functies. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518218
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Winkel; woonhuis in Ravenstein

Woonhuizen

Landpoortstraat 14
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Dit blokje van vier eenvoudige WOONHUIZEN werd in 1888 door molenaar en meelfabrikant G.J.L. van Stekelenburg gebouwd. De woonhui..

De Lierre

Landpoortstraat 3
Ravenstein (Gemeente Oss)
Huis "Le Lierre", met dwars zadeldak, eenvoudige lijstgevel met witte omgangsomlijsting (XIX a); schuiframen.

Huis met rood hoog zadeldak en grijsgepleisterde zijtopgevels

Landpoortstraat 1
Ravenstein (Gemeente Oss)
Huis met rood hoog zadeldak en grijsgepleisterde zijtopgevels.

Woonhuis, tegenwoordig postkantoor

Landpoortstraat 2
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Voormalig HERENHUIS van burgemeester en bierbrouwer A.A.C.T. van Claarenbeek, gebouwd omstreeks 1885 in eclectische stijl. Het vo..

Gepleisterde topgevel

Brouwerijstraat 2
Ravenstein (Gemeente Oss)
Is de achterkant van Marktstraat 5. Gepleisterde topgevel.

Kaart & Routeplanner

Route naar Winkel; woonhuis in Ravenstein

Foto's (1)