Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in Deursen Dennenburg

Kerkelijk Gebouw

Kuiperstraat 1
5371LJ Deursen Dennenburg (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1920


Beschrijving van Pastorie

Inleiding Het betreft een blokvormige R.K. PASTORIE in de trant van Jan Stuyt, behorende bij de op onderdelen van rijkswege beschermde R.K. Vincentiuskerk te Deursen. Het betreft een, blijkens een in de pleisterlaag van de voorgevel aangebracht jaartal in 1920 opgetrokken gebouw, aan de rand van het dorp aan een doorgaande weg. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als woonhuis. Omstreeks 1985 is aan de achterzijde een aanbouw gepleegd. Omschrijving Het tweelaags pand heeft een voorgevel met drie vensterassen en zijgevels met twee assen. De gevels zijn geheel opgetrokken uit baksteen en zijn voorzien van een gepleisterde plint, terwijl ook het bovenste deel van het muurwerk over ruim een meter hoogte van pleister is voorzien. In de voorgevel zijn in deze laag twee Christusmonogrammen aangebracht, alsmede het jaartal "Ao De 1920". Ook de centraal in de voorgevel geplaatste voordeur is voorzien een gepleisterde omlijsting, waarin een gestileerd kruis. De opgeklampte deur heeft een kruisvormig licht en, door een houten luifel gescheiden, een gedeeld bovenlicht met glas-in-lood. Alle vensters hebben openslaande ramen en een achttienruits bovenlicht. Op de begane grond heeft het openslaande deel telkens zes ruiten, op de verdieping vier. In de zuidelijke zijgevel is een blindvenster. De achtergevel heeft een aanbouw uit de bouwtijd onder zadeldak, voorzien van oud Hollandse pannen. Het schilddak heeft een overstek op klossen, is gedekt met tuile-du-Nord pannen en heeft aan de voorzijde een kleine dakkapel met negenruits openslaande ramen. Zeer opvallend en zeldzaam in deze streken zijn de beide houten uileborden, voorzien van kleine lichten en een makelaar. Waardering De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere betekenis door de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp Deursen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518216
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in Deursen Dennenburg

Grote grafzerk en torenportaal van de R.K. Kerk St. Vincentius

Rondestraat 8
Deursen Dennenburg (Gemeente Oss)
In de Rooms Katholieke kerk, die zelf niet op de lijst is geplaatst, de volgende onroerende onderdelen: Grote grafzerk van blauwe steen in h..

Sint Rochus kapel

Rondestraat 26
Deursen Dennenburg (Gemeente Oss)
KAPEL van St.Antonius en St.Rochus: eenvoudig achthoekig gebouwtje uit 1745, van baksteen, met dakruiter met spits, inwendig een stucgewelf...

Schoolgebouw

Rondestraat 29A
Deursen Dennenburg (Gemeente Oss)
Inleiding Dit voormalig SCHOOLGEBOUW met op de eerste verdieping een ONDERWIJZERSWONING, daterend uit omstreeks 1900, is gelegen in de kom ..

Klooster Soeterbeek

Dorpenweg 25
Deursen Dennenburg (Gemeente Oss)
KLOOSTER Soeterbeek van de zusters Augustinessen, kruisvormig complex waarvan de westvleugel (de kapel) en de noord- en zuidvleugel uit plm ..

Boerderij van het middenlangsdeeltype met t-huis

Dorpenweg 21
Deursen Dennenburg (Gemeente Oss)
Boerderij van het middenlangsdeeltype met T-huis, XIX.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in Deursen Dennenburg

Foto's (1)