Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Heilig Hartbeeld in Neerloon

Overig

Bij H. Victor Kerk
5370AA Neerloon (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1930


Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding Te Neerloon staat op de Maasdijk, op de kruising met de Loonsestraat, een HEILIG-HARTBEELD, vervaardigd omstreeks 1930 door Albert Meertens. Het object is markant gesitueerd naast de negentiende-eeuwse R.K. kerk (rijksmonument). Omschrijving Op een handvorm bakstenen sokkel, waarop aan de voorzijde een kunststenen plaat met de inscriptie: "Heer / blijf / bij ons!", staat op een kunststenen dekplaat een kalkstenen Heilig Hartbeeld, dat gericht is naar de kerk. Op de zijkant de inscriptie: "Meertens". Het beeld is markant op de dijk geplaatst in een half-cirkelvormig plantsoen, omgeven door een hekwerk met poortje, bestaande uit bakstenen pijlers en ijzeren buizen. Om het plantsoen zijn linden geplant. Waardering Het H.-Hartbeeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke devotiecultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het H.-Hartmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van het atelier Meertens. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp en heeft als zodanig een bindende functie voor het gehele complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518214
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Heilig Hartbeeld
Neerloon Rijksmonument 518214 H.Hartbeeld aan de dijk.JPG
Kunstenaar Albert Meertens
Jaar 1943
Materiaal Kalksteen
Locatie Maasdijk, Neerloon
Monumentnummer 518214
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Heilig Hartbeeld is een standbeeld in de Nederlandse plaats Neerloon, in de provincie Noord-Brabant.

Achtergrond

Het Heilig Hartbeeld werd in 1943 gemaakt door Albert Meertens. Het beeld is geplaatst op de dijk tegenover de Sint-Victorkerk.

Beschrijving

De kalkstenen, staande Christusfiguur wijst met beide armen voor zijn lichaam langs naar een vlammend hart op zijn borst. Op de voorzijde van de bakstenen sokkel is een plaquette aangebracht met de tekst

Aanhalingsteken openen

Heer blijf bij ons!

Aanhalingsteken sluiten

Waardering

Het beeldhouwwerk werd in 2000 als rijksmonument in het monumentenregister ingeschreven, het is onder meer van belang "als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke devotiecultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het H.-Hartmonument."[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Heilig Hartbeeld in Neerloon

R.K. Pastorie van Neerloon

Loonsestraat 2
Neerloon (Gemeente Oss)
Inleiding De R.K. PASTORIE van Neerloon staat aan de Loonsestraat en dateert uit omstreeks 1910. Het object, met elementen van Neo-Renaissa..

R.K. van St. Victor

Maasdijk 19
Neerloon (Gemeente Oss)
ROOMS KATHOLIEKE KERK van St.Victor, eenbeukig kerkje in Water- staatsstijl, uit 1821 (na afbraak van de vorige), tegen eenvoudige 14e eeuws..

R.K. Kerk

Kerkstraat 11
Niftrik (Gemeente Wijchen)
R.K. KERK. De, na de oorlogsverwoesting in 1940 weer opgebouwde, Rooms Katholieke Kerk heeft in haar toren een luidklok gedateerd 1213, doc..

Binnengrachtse oever

Oostelijke gracht rond Ravenstein
Ravenstein (Gemeente Oss)
Binnengrachtse oever. Beide wateringen, middels een sloot met elkaar verbonden, vormen een voortzetting van de oostelijke gracht rond Raven..

St.Antonius

Kerkstraat 20
Overlangel (Gemeente Oss)
St.Antonius, 1854-1855, W.J. van Vogelpoel. Eenbeukig neogotische KERK in de trant van de stucadoorsgotiek met kruisribgewelven op naar Ned..

Kaart & Routeplanner

Route naar Heilig Hartbeeld in Neerloon

Foto's (1)