Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Pastorie van Neerloon in Neerloon

Kerkelijk Gebouw

Loonsestraat 2
5371PJ Neerloon (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1910


Beschrijving van R.K. Pastorie van Neerloon

Inleiding De R.K. PASTORIE van Neerloon staat aan de Loonsestraat en dateert uit omstreeks 1910. Het object, met elementen van Neo-Renaissance, heeft een aangebouwd koetshuis en is markant gesitueerd naast de negentiende-eeuwse kerk (rijksmonument nr. 32400. Omschrijving Het tweelaags pand heeft een vierkante plattegrond en wordt afgedekt door een plat dak, voorzien van schilden met lei in Maasdekking. De voorgevel telt drie vensterassen, is opgetrokken in baksteen, geleed door profielstenen dorpellijsten en gepleisterde banden en wordt aan de bovenzijde afgesloten door een gemetseld keperboogfries. In de smalle middenrisaliet is de met profielstenen omlijste ingangspartij opgenomen, die bestaat uit een paneeldeur met boven een natuurstenen kalf een gedeeld bakstenen bovenlicht, gevuld met glas-in-lood panelen. Een witgeschilderde oeil-de-boeuf, geplaatst tegen het dakschild boven de voorgevel, benadrukt de risaliet. In de voorgevel zijn uitsluitend zesruits schuifvensters geplaatst, die alle een profielstenen omlijsting en een strengpersstenen mozaïek in de boogtrommels hebben. De gevel is gesierd met smeedijzeren sierankers. De zijgevels hebben een identieke geleding als de voorgevel met profielstenen dorpellijsten en gepleisterde banden. De noordelijke gevel is op een zesruits schuifvenster en een halfvenster op de begane grond na blind; de zuidelijke grenst aan de tuin en is voorzien van twee zesruiters op de begane grond en een enkele op de etage. Het aan de noordelijke zijde gelegen koetshuis heeft eveneens een vierkante plattegrond, is eenlaags en heeft een plat dak met schilden, voorzien van lei in Maasdekking. In de straatgevel is onder een kunststenen latei een moderne garagedeur aangebracht. In de zij- en achtergevel zijn enkele kleine openslaande ijzeren spitsboogvensters met vorktracering aangebracht. In de achtergevel is onder een rondboog een deur naar de ruime achtertuin. Ten zuiden van de pastorie wordt deze van de straat gescheiden door een oude haagbeuk. In de tuin een kleine boomgaard. Waardering De pastorie is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de pastorie. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de waardigheid en distantie uitstralende stijl en de detaillering. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de situering naast de kerk, nauw verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp en heeft als zodanig een bindende functie voor het gehele complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518213
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. Pastorie van Neerloon in Neerloon

Heilig Hartbeeld

Bij H. Victor Kerk
Neerloon (Gemeente Oss)
Inleiding Te Neerloon staat op de Maasdijk, op de kruising met de Loonsestraat, een HEILIG-HARTBEELD, vervaardigd omstreeks 1930 door Alber..

R.K. van St. Victor

Maasdijk 19
Neerloon (Gemeente Oss)
ROOMS KATHOLIEKE KERK van St.Victor, eenbeukig kerkje in Water- staatsstijl, uit 1821 (na afbraak van de vorige), tegen eenvoudige 14e eeuws..

R.K. Kerk

Kerkstraat 11
Niftrik (Gemeente Wijchen)
R.K. KERK. De, na de oorlogsverwoesting in 1940 weer opgebouwde, Rooms Katholieke Kerk heeft in haar toren een luidklok gedateerd 1213, doc..

Binnengrachtse oever

Oostelijke gracht rond Ravenstein
Ravenstein (Gemeente Oss)
Binnengrachtse oever. Beide wateringen, middels een sloot met elkaar verbonden, vormen een voortzetting van de oostelijke gracht rond Raven..

St.Antonius

Kerkstraat 20
Overlangel (Gemeente Oss)
St.Antonius, 1854-1855, W.J. van Vogelpoel. Eenbeukig neogotische KERK in de trant van de stucadoorsgotiek met kruisribgewelven op naar Ned..

Kaart & Routeplanner

Route naar R.K. Pastorie van Neerloon in Neerloon

Foto's (2)