Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kapel in Ravenstein

Kerkelijk Gebouw

St. Luciastraat 5
5371AS Ravenstein (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1908


Beschrijving van Kapel

Inleiding De aan Sint Jozef gewijde sobere neo-romaanse eenbeukige R.K. KAPEL, met rechthoekige plattegrond en driezijdig gesloten absis, dateert uit omstreeks 1875 en is gelegen aan een smalle straat in de kom van de voormalige vestingstad, naast de Sint Luciakerk (1735, Rijksmonument) en de bijbehorende pastorie. Oorspronkelijk maakte de kapel deel uit van het voormalige klooster ter plaatse: het gebouw was vanaf de straat niet zichtbaar. Bij de sloop van het klooster is de kapel gespaard en omstreeks 1900 voorzien van een nieuwe gevel. Vanaf de straat is van de kapel, ingesloten door bebouwing, alleen de gevel zichtbaar. In 1983 is de ingangspartij van de kapel gewijzigd. Thans fungeert de kapel als rouwkapel. Omschrijving De straatgevel van de kapel is voorzien van een topgevel met getrapt boogfries, bekroond door een nokruiter. Daaronder bevindt zich een beeldnis, waarin een kalkstenen beeld van Sint Jozef met Kind door beeldhouwer H. van der Geld. Het ingangsportaal is gewijzigd. In het portaal is de oude vleugelpaneeldeur met rondboogfries uit het voormalige stadhuis geplaatst. De straatgevel is geleed door blinde rondboognissen, kunststenen cordon- en waterlijsten en dito afzaten. De oudere bakstenen zijgevels zijn voorzien van pilasters met kunststenen kapitelen. De rondboogvensters hebben een ijzeren harnas. In elk venster worden twee rondbooglichten bekroond door een oculus. De absis heeft blind muurwerk. Buiten is dit muurwerk aan de bovenzijde met ijzeren banden versterkt. De kapel heeft een zadeldak met leien in maasdekking. Via een muurtje met poort zijn pastorie en kapel verbonden. Waardering De kapel is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de devotiekapel. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en de detaillering, die waardigheid en distantie uitstralen. Het gebouw heeft ensemblewaarden vanwege de situering naast de kerk en is nauw verbonden met de ontwikkeling van het stadje. Het geheel is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518211
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kapel in Ravenstein

Pastorie

St. Luciastraat 3
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding De R.K. PASTORIE, gelegen direct ten noordwesten van de R.K. Sint Luciakerk (1735, Rijksmonument), is gebouwd omstreeks 1900 in n..

Verdeel- en schakelkast

Sint Luciastraat 3 (tegen gevel)
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Voor de gevel van Sint Luciastraat 3 bevindt zich een VERDEEL- of SCHAKELKAST van de Provinciale Noordbrabantse Electriciteits Ma..

Huis op L-vormige plattegrond met grote kap, witgepleisterde lijstgevels, sierankers en gesneden bovenlicht

St. Luciastraat 7
Ravenstein (Gemeente Oss)
Huis op L-vormige plattegrond met grote XVIIIe eeuwse kap, witgepleisterde lijstgevels, sierankers en gesneden bovenlicht.

Sint Luciakerk

St. Luciastraat 1
Ravenstein (Gemeente Oss)
ROOMS-KATHOLIEKE KERK van St. Lucia. Zijgevel en toren aan de Marktstraat. Gebouwd in 1735, sterk gematigde Duitse Barok. Schip op vierkan..

Eenvoudig huis met wolfdak

St. Luciastraat 8
Ravenstein (Gemeente Oss)
Eenvoudig huis met wolfdak, XIX A.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)