Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van pastoor A. van den Brand in Ravenstein

Graf Begraafplaats

Nabij Kerk
5370AA Ravenstein (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Grafmonument van pastoor A. van den Brand

Inleiding Naast de calvariegroep staat op de R.K. begraafplaats van Ravenstein het GRAFMONUMENT van pastoor A. van de Brand, daterend uit omstreeks 1879. Het monument is gemaakt in het atelier van J. Schumaker te 's-Hertogenbosch. Het grafteken is, mèt het eigenlijke graf, omstreeks 1985 enkele meters verplaatst. Omschrijving Het betreft een circa twee meter hoge hardstenen stèle met sokkel en dekplaat. Boven de marmeren plaquette is in hoog-reliëf een kelk afgebeeld. Op de plaquette de tekst: " P.M. / PL. Rev.Dni. A. v.d. Brand / Qui natus in Zeeland 1805 / can. ecel. Cath. Decanus / Et Par. Ravensteinii 1865 / Ibid obiit 10 apr. 1879 / R.I.P.". Op de sokkel een inscriptie: "J. Schumaker, 's-Bosch" Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl en als voorbeeld van het werk van J. Schumaker. Het heeft als onderdeel van een op de oude vestinggronden van het stadje gelegen begraafplaats ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518208
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument van pastoor A. van den Brand in Ravenstein

Toegangspoort van het RK-kerkhof

Nabij Kerk
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Het neo-gotische PIJLERHEK MET POORT, dat de R.K. begraafplaats scheidt van de Molensingel, bestaat uit een negental circa twee m..

RK Kerkhof

-
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Neo-Gotische CALVARIEGROEP uit ca. 1890 op de Ravensteinse R.K. begraafplaats. De groep staat aan het einde van het middenpad opg..

RK Kerkhof

-
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Naast de calvariegroep staat op de R.K. begraafplaats het neoclassisistische GRAFMONUMENT van pastoor J. van de Poel uit omstree..

RK Kerkhof

-
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Op de R.K. begraafplaats van Ravenstein gesitueerd, naamloos en ongedateerd GRAFKRUIS (ca. 1900). Omschrijving Het opengewerk..

RK Kerkhof

-
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Op de R.K. begraafplaats van Ravenstein gesitueerd, ongedateerd GRAFKRUIS (ca. 1900) van de familie T. Ouwens - J. Verhoeven. O..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument van pastoor A. van den Brand in Ravenstein