Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangspoort van het RK-kerkhof in Ravenstein

Graf Begraafplaats

Nabij Kerk
5370AA Ravenstein (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1860-1870


Beschrijving van Toegangspoort van het RK-kerkhof

Inleiding Het neo-gotische PIJLERHEK MET POORT, dat de R.K. begraafplaats scheidt van de Molensingel, bestaat uit een negental circa twee meter hoge bakstenen pijlers met kunst- en hardstenen basementen en dekplaten. Omschrijving Elke pijler heeft aan de zijde van de Molensingel een kruisvormige nis. Tussen de hekpijlers staat een deels smeedijzeren, deels gietijzeren pijlpuntenhekwerk, dat voor een deel in oude vorm vernieuwd is. Ter hoogte van het middenpad van de begraafplaats ligt het hekwerk iets terug van de straat. Hier staan twee identieke bakstenen hekpijlers, doch nu bekroond met siervazen en met hardstenen basement en dekplaat. De hoge bakstenen toegangspoort bestaat uit twee ca. vier meter hoge, overhoeks geplaatste, bakstenen pijlers, waartussen een bakstenen wimberg is geplaatst. Twee hekpijlers schoren de poort en zijn met de poortpijlers verheeld. Op alle vier de hardstenen dekplaten is een gebeeldhouwde schedel geplaatst, rustend op gekruiste botten. Op de zandstenen sluitsteen in de rondboog van de wimberg is een vlammende gevleugelde zandloper afgebeeld. Het hekwerk van de poort is ten dele vernieuwd, eindigt in de vorm van een ezelsrugboog en is versierd met florale motieven. De poort wordt bekroond door een smeedijzeren kruis. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur. Het heeft als onderdeel van een op de oude vestinggronden van het stadje gelegen begraafplaats ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518207
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangspoort van het RK-kerkhof in Ravenstein

Grafmonument van pastoor A. van den Brand

Nabij Kerk
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Naast de calvariegroep staat op de R.K. begraafplaats van Ravenstein het GRAFMONUMENT van pastoor A. van de Brand, daterend uit o..

RK Kerkhof

-
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Neo-Gotische CALVARIEGROEP uit ca. 1890 op de Ravensteinse R.K. begraafplaats. De groep staat aan het einde van het middenpad opg..

RK Kerkhof

-
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Naast de calvariegroep staat op de R.K. begraafplaats het neoclassisistische GRAFMONUMENT van pastoor J. van de Poel uit omstree..

RK Kerkhof

-
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Op de R.K. begraafplaats van Ravenstein gesitueerd, naamloos en ongedateerd GRAFKRUIS (ca. 1900). Omschrijving Het opengewerk..

RK Kerkhof

-
Ravenstein (Gemeente Oss)
Inleiding Op de R.K. begraafplaats van Ravenstein gesitueerd, ongedateerd GRAFKRUIS (ca. 1900) van de familie T. Ouwens - J. Verhoeven. O..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toegangspoort van het RK-kerkhof in Ravenstein