Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadspomp in Ravenstein

Overig

Nieuwstraat
5370AA Ravenstein (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1845-1895


Beschrijving van Stadspomp

Inleiding De STADSPOMP aan de Nieuwstraat is identiek aan het exemplaar aan de Marktstraat en dateert eveneens uit het laatste kwart van de negentiende eeuw. Dit exemplaar heeft aanvankelijk in de Kolonel Wilsstraat gestaan, op enkele tientallen meters van de huidige lokatie. Omschrijving De gietijzeren waterpomp heeft de vorm van een classicistisch gedetailleerde kolom met achthoekige, door middel van terugliggende rechthoekige vlakken gecanneleerde schacht, rustend op een achtkantige sokkel en een vernieuwd hardstenen basement. De schacht heeft een gietijzeren bekroning met getordeerde, gestileerde florale motieven. Aan de zijkant is een smeedijzeren, gekrulde pomparm te bedienen, waardoor het water via een zuiger in de kolomcilinder omhoog gehaald wordt en via de tuit of kraan aan de voorzijde naar buiten stroomt. Waardering De stadspomp is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de drinkwatervoorziening en als voorbeeld van een technische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de detaillering. Het heeft ensemblewaarden als historisch straatmeubilair dat bijdraagt aan de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 518202
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stadspomp in Ravenstein

Pand met ingezwenkte halsgevel

Kolonel Wilsstraat 8
Ravenstein (Gemeente Oss)
Zeer fraai pand met ingezwenkte halsgevel waarlangs een rollaag die onderaan in een meandermotief eindigt, halfrond topfronton, bovenvenster..

Huis met hoog zadeldak, nokrichting aan nieuwstraat, korte gevel aan de kol

Nieuwstraat 34
Ravenstein (Gemeente Oss)
Huis met hoog zadeldak, nokrichting aan Nieuwstraat, korte gevel aan de Kol.Wilsstraat. Beganegronds gemoderniseerd, bovenvensters met stucv..

Groot pand, in twee percelen verdeeld in de lengterichting

Middelstraat 5
Ravenstein (Gemeente Oss)
Groot pand, in twee percelen verdeeld in de lengterichting, het tweede genummerd Kol.Wilsstraat 4. Topgevel met vlechtingen, sierankers en j..

Mooi hoog woonhuis met empire gevel: houten fronton en kroonlijst met tand- en sierlijst

Kolonel Wilsstraat 19
Ravenstein (Gemeente Oss)
Mooi hoog woonhuis met Empire gevel: houten fronton en kroonlijst met tand- en sierlijst. Guirlandes in het fronton. Klein geschubde console..

Huis met gebosseerd witgepleisterde topgevel en stoep van gele steentjes

Kolonel Wilsstraat 21
Ravenstein (Gemeente Oss)
Huis met gebosseerd witgepleisterde topgevel en stoep van gele steentjes.

Kaart & Routeplanner

Route naar Stadspomp in Ravenstein

Foto's (1)