Stadspomp in Ravenstein

Marktplein
5370AA Ravenstein (gemeente Oss)

Beschrijving van Stadspomp

Inleiding Het betreft een markant op het eeuwenoude Ravensteinse marktplein gesitueerde STADSPOMP uit het vierde kwart van de negentiende eeuw. Op foto's uit de eerste helft van de twintigste eeuw is te zien dat de pomp bekroond werd door een (later aangebrachte) lantaarnpaal; deze is niet meer aanwezig. Omschrijving De gietijzeren waterpomp heeft de vorm van een classicistisch gedetailleerde kolom met achthoekige, door middel van terugliggende rechthoekige vlakken gecanneleerde schacht, rustend op een achtkantige sokkel en een vernieuwd hardstenen basement. De schacht heeft een gietijzeren bekroning met getordeerde, gestileerde florale motieven. Aan de zijkant is een smeedijzeren, gekrulde pomparm te bedienen, waardoor het water via een zuiger in de kolomcilinder omhoog gehaald wordt en via de tuit of kraan aan de voorzijde naar buiten stroomt. Waardering De stadspomp is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de drinkwatervoorziening en als voorbeeld van een technische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de detaillering. Het heeft ensemblewaarden als historisch straatmeubilair dat bijdraagt aan de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)